Video

Bakker ziet zijn levenswerk in vlammen opgaan: 'Dit is gewoon klote'

27 mei om 19:50 • Aangepast 5 juni om 02:06
nl
Nog zichtbaar ontdaan staat bakker Hans Vermeulen (66) te kijken naar zijn afgebrande bakkerij. Zondagmorgen ging bakkerij 't Broodhuysje in Valkenswaard in vlammen op. "Ik zat bij bewoners van een appartement boven de bakkerszaak koffie te drinken, toen iemand op de deur bonkte en riep brand! Toen hebben we 112 gebeld en in tien minuten tijd stond alles in de hens." De schade is groot. Hans mag zijn eigen bakkerij nog niet binnen. "Het is gewoon klote, in tien minuten tijd is je levenswerk weg." Zegt de bakker, die vanaf zijn vijftiende zijn eerste brood bakte.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Het is onwerkelijk. Je staat hier te kijken en je denkt gewoon: shit", zegt Hans. De brand is vermoedelijk begonnen in een opslagruimte. De bakkerij, waar het brood wordt gebakken, lijkt verloren te zijn. De winkel ziet er op het oog nog redelijk ongeschonden uit, maar daar is veel waterschade, zegt Hans. Hij mag nog steeds niet zijn eigen winkel in om de schade op te nemen. Dit in verband met het onderzoek en de asbest die mogelijk is vrijgekomen.

In 1980 is Hans een eigen zaak begonnen. Sinds 1996 zit hij op de plek waar de brand is uitgebroken. Hans staat machteloos bij de hekken waarmee de bakkerij is afgezet. Een schoonmaakploeg is aan het opruimen. Ondertussen stromen de reacties van klanten binnen: "Van heinde en verre krijgen wij steun en hulp aangeboden. Maar we moeten gewoon even afwachten en kijken wat er nou gaat gebeuren."

Ondanks de zware tegenslag wil Vermeulen van geen stoppen weten: " Wij gaan weer open, het zal wel tijd kosten, maar wij gaan open." Hoe lang dat gaat duren daar kan hij nu nog geen zinnig antwoord op geven. "We blijven bakker. Dat moet ook wel want mijn zoon heeft het al grotendeels overgenomen en wij helpen nog."

"Misschien dat we nu maar yoghurt gaan eten."

Voor de etalage van de winkel staat bakkersvrouw Tisia te praten met klanten. " Ik zou zo graag binnen gaan kijken, maar dat mag niet. Heel erg dit, triest allemaal." Tisia zegt dat ze voor het eerst van haar leven ergens anders brood moet gaan halen: " Ik was twintig toen wij begonnen met de bakkerij dus, tja, misschien dat we nu maar yoghurt gaan eten. Het is heel moeilijk dit en heel raar en onwerkelijk."

Dat Tisia een vrouw is met grote passie voor het bakkersvak, dat blijkt: "Ik kom hier elke dag, ook als wij dicht zijn, kom ik altijd even kijken. Nu ben ik dan even vrij, maar dit had zo niet gemoeten, ik had liever echt vakantie gehad."

Tisia zou deze maandag eigenlijk de etalage opnieuw gaan inrichten: "Ik vind het leuk om elke keer een nieuwe etalage te maken. Mijn zoon heeft het nu overgenomen, maar ik kan het niet loslaten. Maar we gaan het weer opbouwen. We hopen dat iedereen meewerkt en dat we zo snel mogelijk weer kunnen gaan beginnen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!