Ewout is 'diepgroen' en de jongste kandidaat die verkiesbaar is voor Europa

4 juni om 11:00 • Aangepast 19 juni om 02:05
nl
Over een paar dagen mogen we weer naar de stembus. Op 6 juni kiezen we onze Europarlementariërs, de ‘Tweede Kamer’ van de Europese Unie. Wie zijn die Brabanders op de lijst en waarom zien zij hun toekomst in Europa? Vandaag Ewout van Hoek (19), hij staat op plek 26 voor de Partij voor de Dieren.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Eén ding heeft Ewout al binnen. Hij is de jongste kandidaat die verkiesbaar is 6 juni. “Voor wat het waard is”, zegt hij daar zelf over. Want het gaat niet over leeftijd, maar over idealen bij deze Tilburgse student. Nu nog bouwkunde, maar binnenkort stapt hij over naar Bestuurskunde of European Studies.

"Mijn leven verschilt niet van dat van andere studenten."

En dat werpt meteen de vraag op of studeren en je verkiesbaar stellen voor het Europees Parlement wel een beetje samengaan. Verrassend genoeg wel, zo blijkt. “Eigenlijk verschilt mijn leven niet zo van dat van andere studenten, hoor”, zegt Van Hoek. “Alleen heb ik de laatste maand helemaal geen tijd meer voor het typische studentenleven. Nu moet ik toch wel serieus ‘aan’ staan.”

Dat doet Van Hoek dan ook met overgave. “De jeugd heeft de toekomst. Dat hoor je vaak. Maar dan moet er nog wel een toekomst zijn. Zo simpel is het.” En zich hardmaken voor die toekomst is volgens Van Hoek harder nodig dan ooit.

Al twee jaar is hij actief voor de Partij voor de Dieren. Een partij die volgens hem echt een andere kijk heeft op de wereld. "Met een plan voor de lange termijn in plaats van pleisters plakken. En een plan waarin mens, dier en natuur centraal staan in plaats van de agro-industrie en grootvervuilers"

"Ons diepgroene geluid is keihard nodig."

“We zien dat door de boerenprotesten, de agrolobby en de grootste vervuilers alle wetten rond dierenwelzijn en klimaat steeds verder worden afgezwakt en uitgesteld. Ons diepgroene geluid is keihard nodig in Europa. Europa staat aan de basis van ruim zeventig procent van de wetten die worden gemaakt. Dáár ligt onze invloed.”

Sommige mensen zien de Partij voor de Dieren als ‘radicaal’. Iets waar Van Hoek een beetje om moet lachen. Hij legt uit dat dat de kwaliteit van natuur wel degelijk te voelen is. “Met de overstromingen in Limburg was het in Nederland heel erg zichtbaar. Dier en natuur hebben geen stem, maar wij geven juist dat wat geen stem heeft een stem“

En dan gaat het heus niet om een preek dat barbecueën met vlees een slecht idee is. Want dat ‘de gewone man’ ook echt last heeft van die achteruit kachelende natuur, of die grote veestapel kan Van Hoek wel uitleggen.

"In coronatijd werden hier veel meer mensen ziek."

“Neem de luchtkwaliteit in Oost-Brabant. Die is echt heel slecht door veel fijnstof, afkomstig van intensieve veehouderij. In coronatijd werden hier veel meer mensen ziek en kwamen meer mensen te overlijden. Er wordt te weinig ingezien dat de relatie met dieren grote gevolgen heeft voor onze gezondheid.”

Daarnaast moeten we volgens Van Hoek veel beter kijken naar het landgebruik. “Zoveel vee betekent ook dat we heel veel veevoer verbouwen. Willen we dat met onze grond of kunnen we dat veel beter of efficiënter inzetten?”

Natuurlijk krijgt hij ook wel eens commentaar uit zijn omgeving. Daar ligt Van Hoek niet wakker van. Want het betekent dat hij niet in een donkergroene bubbel leeft. “Het is juist goed om van alle kanten dingen mee te krijgen. Dat houdt je scherp."

"Je moet gewoon durven vasthouden aan je idealen."

Van de verkiezingen op 6 juni verwacht hij veel. De Partij voor de Dieren behoort tot de meest linker vleugel van het parlement. Met een aantal andere partijen vormen ze de fractie GUE/NGL, ook wel ‘The Left’ genoemd. “Ik verwacht dat we onze zetel behouden en misschien nog wel meer. Er staat veel op het spel maar The Left staat in de peilingen op een voorzichtige groei.”

Toch ziet het er in het algemeen voor de écht linkse partijen en hun opvattingen niet al te rooskleurig uit. Europa verrechtst en dat voelt Van Hoek maar al te goed, maar hij houdt moed.

“Het kan zo simpel zijn. Goed zorgen voor dieren én mensen. We zijn al lang geen one-issuepartij meer. Denk aan ons standpunt over een staak-het-vuren in Palestina, ) het stoppen van de wapenleveranties aan Israël en onze stevige kritiek op de Tunesië-deal. Mensenrechten staan altijd bovenaan. Weet je, je moet gewoon durven vasthouden aan je idealen.”

Verkiezingen voor Europa komen eraan, maar nog geen idee? Hier is je hulp:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!