PVV haalt meeste stemmen in Brabant, GL-PvdA is landelijk de grootste

9 juni om 23:22 • Aangepast 21 juni om 02:04
nl
De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft bij de verkiezingen voor het Europees Parlement de meeste stemmen in Brabant gekregen. De partij haalde 19,4 procent van de stemmen in Brabant en bleef daarmee GroenLinks-PvdA nipt voor. Die partij is deze verkiezingen goed voor 19,1 procent van de Brabantse stemmen. Landelijk gezien is GroenLinks-PvdA met acht zetels de winnaar van de verkiezingen en blijft het de PVV (zes zetels) voor.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Als het gaat over de Brabantse ranglijst, is de VVD de derde partij met 13,7 procent van de stemmen. Het CDA volgt als vierde en heeft 11,6 procent van de stemmen gekregen. Officieel is dit nog een tussenstand, omdat niet in alle 342 gemeenten de stemmen zijn geteld. Van acht gemeenten is de uitslag nog niet binnen, maar dat zal weinig meer veranderen aan het eindresultaat.

Klik op onderstaande kaart voor de uitslag in Nederland, Brabant of in een gemeente

Wachten op privacy instellingen...

Opvallend in de uitslag is dat GroenLinks-PvdA in Brabant juist heeft verloren in vergelijking met de vorige verkiezingen. De PVV heeft daar tegenover veel meer stemmen gekregen dan in 2019.

De opkomst was deze keer een stuk hoger dan bij de verkiezingen van vijf jaar geleden. Nu gingen er 42 procent van de Brabantse stemgerechtigden naar de stembus. De vorige keer was de opkomst 37,5 procent.

Landelijke uitslag
GroenLinks-PvdA is landelijk gezien de grootste partij geworden. De partij heeft acht zetels behaald. In tegenstelling tot wat de exitpoll donderdag meldde, heeft de PVV landelijk niet zeven maar zes zetels behaald. De VVD heeft vier zetels en het CDA drie.

De definitieve prognose (beeld: NOS).
De definitieve prognose (beeld: NOS).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!