Video

Tilburgers pasten op voor vermiste serval, dier urenlang spoorloos

10 juni om 11:18 • Aangepast 21 juni om 02:03
nl
In Tilburg is zondag gezocht naar een ontsnapte serval. Het beest is een exotische katachtige die normaal gesproken in Afrika leeft. Maandag meldt de politie dat het beestje weer terecht is.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het beest ontsnapte zondag in de buurt van de Bundersestraat, terwijl de eigenaar het dier aan het uitlaten was. Je kon het dier herkennen aan de grote oren en een gestippelde vacht.

In eerste instantie meldde de politie dat er nog gezocht werd naar het dier. Maar nu blijkt dat de eigenaar het beest zondagavond al gevonden heeft maar zich niet eerder bij de politie heeft gemeld.

Medewerkers van de Beekse Bergen werden zondag opgetrommeld om mee te zoeken naar het beest. De politie riep buurtbewoners op om uit te kijken naar de serval. “Het is eigenlijk een soort wilde kat", liet een woordvoerder van de politie weten. "Het is wel iets anders dan een gewoon poesje.”

De politie verwijst naar de eigenaar over vragen naar de zoektocht. “De opsporing ligt bij de eigenaar want het is geen zaak van de politie.”

Afrikaanse savanne
Volgens gegevens van stichting AAP worden sinds 2020 steeds meer servals als huisdier gehouden. Daar is ze niet blij mee want het beest is volgens de stichting alles behalve geschikt om als huisdier te houden.

Op zoek naar de serval (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
Op zoek naar de serval (foto: Toby de Kort/SQ Vision).

Het dier heeft scherpe klauwen en tanden en eet dode vogels, ratten, muizen en reptielen. In Afrika leeft het beest op een oppervlakte van tien tot dertig vierkante kilometer. Hij hoort dan ook thuis op de Afrikaanse savanne, vinden de mensen van stichting AAP.

Na 1 juli geen serval meer als huisdier
Er komt binnenkort een einde aan het houden van een serval als huisdier. Vanaf 1 juli gaat in Nederland de zogenoemde positieflijst in. Dat is een lijst met dertig zoogdieren die volgens experts geschikt zijn als huis- en hobbydieren.

De serval staat daar niet op. Vanaf dat moment mag je dus als particulier geen serval meer aanschaffen of verhandelen. Maar wie op dat moment nog een serval heeft, mag die houden tot het dier doodgaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!