Video

Buurt ongerust na steek- en schietpartij: 'Wat is er toch gaande?'

12 juni om 13:25 • Aangepast 26 juni om 02:05
nl
Het was woensdagochtend al vroeg raak in de Oranjestraat in Uden. Bij de aanhouding van een verdachte trok een agent zijn wapen en schoot hij de man in zijn been. Het is de tweede keer binnen 24 uur dat er grote consternatie is in de buurt. Dinsdagmiddag was er nog een steekpartij op zo'n driehonderd meter van de plek waar nu geschoten is. "Het veiligheidsgevoel is de laatste tijd ver te zoeken", zegt Myriam Duisters, eigenaar van een kledingwinkel in de buurt.

André van Lankveld, eigenaar van tien winkels, blijft er nuchter onder: "Ik word er niet warm of koud van." Nietsvermoedend liep hij woensdagochtend het parkeerterrein in de Oranjestraat op om zijn winkels te gaan bevoorraden. Daar zag hij dat een groot deel van het parkeerterrein was afgezet voor politieonderzoek.

"Iemand uit de buurt heeft melding gedaan van een verdachte situatie. Daar is de politie op afgekomen. Een verdachte is er waarschijnlijk vandoor gegaan. De politie schiet niet zomaar", zegt hij.

"In de cabines was het een chaos, zelfs de bijrijdersstoel was losgemaakt."

Op het parkeerterrein stond Van Lankveld nog een tweede verrassing te wachten. "Van alle twee mijn bussen waren ramen ingeslagen. Blijkbaar heeft de dader mijn bussen willen stelen. De cabines van de bestelbussen zijn doorzocht. Ze hadden het duidelijk op mijn bussen gemunt, niet op de lading. In de cabines was het een chaos. Zelfs de bijrijdersstoel was losgemaakt."

Auto van verdachte wordt weggesleept van het parkeerterrein( Foto: Raymond Merkx)
Auto van verdachte wordt weggesleept van het parkeerterrein( Foto: Raymond Merkx)

Het gevoel van veiligheid heeft de afgelopen dagen bij Van Lankveld wel een flinke knauw gekregen. Toch blijft hij rustig. "Het is wel een apart gevoel wat er vannacht allemaal is gebeurd. We raken er bijna aan gewend. Ik ga nieuwe ramen voor de bussen bestellen en weer door." Op het parkeerterrein stond nog een derde bestelbus waarvan de ramen waren stukgeslagen.

"Het is de laatste tijd echt raak hier."

In de Oranjestraat zijn verschillende kleding- en schoenenzaken en winkels voor huishoudelijke artikelen. "Dinsdag een steekpartij op zo'n driehonderd meter, vandaag een schietpartij. Het voelt niet echt veilig meer. De recherche heeft beelden opgevraagd. Goed dat ze hem al te pakken hebben", zegt Duisters, eigenaresse van een kledingzaak. "Ik heb echt een rot gevoel over wat er allemaal is gebeurd de afgelopen tijd."

Ook winkelier Wendy van der Zanden maakt zich zorgen over de veiligheid in de buurt. "Het is de laatste tijd echt raak hier. Wat is er toch gaande in Uden?", vraagt ze zich af. Sabrina van Grunsven voelt zich veilig door de aanwezigheid van de politie: "We hebben er weinig last van gehad. Het is voor een andere winkel gebeurd. Gelukkig is de politie met honden aanwezig. Nu heb ik wel een veilig gevoel."

Beelden van het onderzoek na de aanhouding waarbij de politie woensdagochtend een schot loste:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!