Video

Ergernis voor fietsers op het mooiste plekje van West-Brabant

13 juni om 12:00 • Aangepast 26 juni om 02:05
nl
Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet? Dat is voor fietsers tegenwoordig de vraag wanneer ze bij het fietsbruggetje in Benedensas zijn aangekomen. De automatisch bediende overspanning op één van de meest idyllische plekjes in West-Brabant vertoont de laatste tijd kuren. Het mechanisme kampt met storingen waardoor fietsers ruim een half uur extra op de pedalen moeten.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

“Dat ga je toch niet menen?”, klinkt het verbaasd uit de mond van een fietser die zojuist komt aanrijden. De vrouw heeft inmiddels meerdere malen op de zelfbedieningsknop gedrukt, maar zonder resultaat. “Doet-ie ’t niet?! Dan zal het laat worden voordat ik thuis ben. Ik blijf het toch nog even proberen.”

Fietsbrug bij Benedensas (foto: Erik Peeters).
Fietsbrug bij Benedensas (foto: Erik Peeters).

De storing heeft te maken met een veiligheidssensor in de brug. Die werkt niet goed meer omdat de ondergrond van het landhoofd bij de brug verzakt is. Edwin Maas van de lokale partij Gewoon Lokaal! in Steenbergen trekt zich het lot van de fietsers aan. Om teleurstellingen te voorkomen, wil hij dat de gemeente fietsers via social media op de hoogte houdt over actuele storingen.

"We lopen het risico dat toeristen deze mooie plek gaan mijden."

“Het kwam in het verleden wel vaker voor dat de brug weigerde, maar het gebeurt nu om de haverklap. Er moet snel een oplossing komen. Nu lopen we het risico dat toeristen deze mooie plek vlak bij natuurgebied de Dintelse Gorzen in de zomermaanden gaan mijden en dat moeten we als gemeente toch niet willen”, meent Maas.

Mindy Plevier van het nabijgelegen evenementenbedrijf Akkermans leisure & golf is het met Edwin eens: “We hebben hier ons restaurant dat vanwege de ligging vaak wordt gebruikt voor huwelijken. Het is daarom belangrijk dat we op het bruggetje kunnen vertrouwen. We hebben zelf bootjes waarmee we gasten kunnen overzetten, maar dat doe je liever niet.”

Fietsbrug bij Benedensas (foto: Erik Peeters).
Fietsbrug bij Benedensas (foto: Erik Peeters).

De gemeente Steenbergen is bekend met klachten over de fietsersbrug tussen De Heen en Dinteloord. “We vinden het erg vervelend en we zoeken daarom naar een tussenoplossing”, aldus een woordvoer van de gemeente. Het onderhoud van de brug is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente en waterschap Brabantse Delta. In 2025 staat groot onderhoud voor de brug gepland. Dan zou het euvel voorgoed moeten zijn opgelost.

“Het is maar een paar meter dus ik zou kunnen zwemmen”, lacht de fietser die nog steeds wacht om naar de overkant te gaan. Gelukkig wordt ze na zo’n twintig minuten van een nat pak gered door de bel, het verlossende signaal dat de brug alsnog in beweging komt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!