Eerste Europese gouden medaille ooit voor synchroonzwemzussen

12 juni om 18:04 • Aangepast 26 juni om 02:04
nl
Synchroonzwemsters Bregje en Noortje de Brouwer hebben bij de EK in Belgrado de Europese titel veroverd op de vrije oefening. Niet eerder won een Nederlands duo Europees goud bij het synchroonzwemmen voor duo's.
Profielfoto van Sami Kappé
Geschreven door
Sami Kappé

De uit Goirle afkomstige tweelingzussen behaalden dit jaar zilver op de WK zwemmen in Doha. De prestatie van de 25-jarigen was uniek. Want het was voor het eerst dat Nederland een medaille veroverde op een WK met synchroonzwemmen bij de duetten, na een eerdere gouden medaille in 1977 bij de teams.

De zwemsters deden hun uitvoering woensdag in mooi versierde badpakken. Die waren op Van Gogh geïnspireerd. Ze kregen 264,658 punten van de jury en dat was ruim voldoende voor het goud.

Diabetes
Dit jaar ontdekte Noortje dat ze diabetes type 1 heeft. Dat ze weleens flauwviel of moest overgeven weet ze aan stress en het sporten. De laatste tijd had ze vaak dorst. Ook viel ze kilo's af. Na een bloedonderzoek kwam toen de diagnose naar voren.

"Er zijn diverse voorbeelden dat je als topsporter met diabetes type 1 op het hoogste niveau kunt uitkomen. Er zijn wel de nodige extra uitdagingen en je moet altijd goed voorbereid zijn", legde ze uit.

De Brouwer heeft hard getraind voor de Olympische Spelen in Parijs en wil een goede prestatie leveren. "Ik krijg sensoren op mijn lichaam die de suikerspiegel meten en ik spuit insuline. Het is dan de kunst om door te krijgen hoeveel ik moet gaan spuiten op welke dagen."

Overigens blijven de twee in Belgrado. Ze hebben vrijdag namelijk nog een kans op een medaille. Ze zwemmen dan de finale technische uitvoering.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Noortje: "Heel lang balen doe ik niet, daar los je niks mee op"

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!