Bestuur dorpshuis stapt op om intimidatie: 'Het wordt steeds grimmiger'

13 juni om 08:00 • Aangepast 26 juni om 02:04
nl
Er is in Vierlingsbeek spanning ontstaan. Moet er wel of geen nieuw dorpshuis in de kerk van het dorp komen? Dat levert nu zoveel commotie op dat het bestuur van het bestaande dorpshuis Joffershof opstapt. Ze zijn klaar met alle intimidaties rond dit onderwerp. “Het wordt steeds grimmiger”, zegt Hanny Willems, voorzitter van Joffershof.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Wat is er aan de hand? Al tien jaar zijn er plannen om van de leegstaande Laurentiuskerk een nieuwe multifunctionele accommodatie te maken. Daar zou dan het dorpshuis, maar ook de school en andere welzijnsorganisaties in komen. Vier jaar geleden kocht een groep inwoners de kerk hiervoor.

Nou staat er al een dorpshuis in Vierlingsbeek. In een oude school zit gemeenschapshuis Joffershof. Er lag een plan om de komende tien jaar zowel de kerk als Joffershof te gebruiken voor activiteiten in het dorp. Na tien jaar moest de nieuwe multifunctionele kerk in gebruik worden genomen. Daar waren alle partijen in het dorp het over eens.

"De sfeer is niet prettig."

Maar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk ziet dit plan niet meer zitten. De verbouwing van de kerk kost veel geld. Maar vooral de exploitatiekosten van de nieuwe accommodatie in de kerk zouden veel te hoog gaan worden. En dus stelt het college nu voor om Joffershof uit te breiden en voor altijd het dorpshuis te laten zijn.

Met als gevolg dat de spanning tussen de twee partijen in het dorp behoorlijk oploopt. Sommigen zijn voor de nieuwe accommodatie in de kerk en anderen voor de Joffershof. “De sfeer is niet prettig. Er is tweespalt in het dorp”, zegt Hanny Willems van de Joffershof.

"Dit kan echt niet."

Het bestuur van de Joffershof liet in brief aan de gemeente een noodkreet los. “Wij zijn heel erg geschrokken van de intimidaties richting bestuursleden en vrijwilligers. Meerdere vrijwilligers hebben aangegeven te gaan stoppen met hun vrijwilligerswerk. Ook bestuursleden van onze huurders zijn geïntimideerd. Dit is absoluut ontoelaatbaar en respectloos! Daarom kunnen en willen wij niet meer de energie opbrengen om dit traject, wat al zo lang gaande is door onder andere jarenlange besluiteloosheid, te volbrengen”, zo staat er in de brief.

Henny Cremers is een van de voorvechters van de multifunctionele kerk en hij baalt er enorm van dat de emoties bij sommigen dorpsbewoners zo hoog oplopen. “Dit soort intimidaties keuren wij ten strengste af”, zegt hij. “Dit kan echt niet. We kunnen verschillen van mening, maar we moeten fatsoenlijk met elkaar omgaan.”

"Ik hoop dat er een einde komt aan deze soap."

Henny Cremers is niet blij met het nieuwe voorstel om in feite alles bij het oude te laten. Donderdagavond hakt de gemeenteraad van Land van Cuijk de knoop door. “Wat er ook uitkomt, er moet eindelijk duidelijkheid komen dan keert ook de rust weer terug."

Zo denkt ook Hanny Willems van de Joffershof over de soap. “Ik hoop dat er een einde aan komt en dat er een definitief besluit wordt genomen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!