Video

Dahliacrisis bedreigt bloemencorso, nat voorjaar veroorzaakt groot tekort

13 juni om 16:55 • Aangepast 26 juni om 02:05
nl
Er dreigt een groot tekort aan dahlia’s voor het bloemencorso in Zundert. Door het extreem natte voorjaar zijn er minder bloemen beschikbaar dan in voorgaande jaren. Zeker de helft van de buurtschappen kampt met waterschade. “Zo gek heb ik het nog nooit meegemaakt, dit is om te huilen", stelt voorzitter Ad de Bruijn van de bloemencommissie.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Door de vele regen staan de dahliavelden rond Zundert geregeld blank. Bij buurtschap Stuivezand moesten ze onlangs alle zeilen bijzetten toen er maar liefst tien centimeter water op de akker stond.

“We hebben met een graafmachine een hele nieuwe sloot gemaakt om het water af te voeren. Het mocht helaas niet meer baten, ruim zestig procent van de dahlia’s is verloren”, verzucht bloemenman Sven Oostvogels van het buurtschap.

Het ondergelopen dahliaveld van buurtschap Stuivezand (foto: Ad de Bruin)
Het ondergelopen dahliaveld van buurtschap Stuivezand (foto: Ad de Bruin)

Dahliaknollen die langer dan vierentwintig uur onder water staan, gaan rotten. Ad de Bruin van de bloemencommissie zegt dat schijn bedriegt omdat de plantjes nog wel goed lijken. "Maar wanneer je de bol afpelt, zie je meteen de schade. De plant kan zich ook niet meer herstellen. We hebben weleens eerder wat waterschade gehad maar nog nooit in deze omvang.”

Buurtschap Stuivezand en buurtschap Raamberg zijn tot nu toe het zwaarst getroffen door de aanhoudende regen. “Ze hebben hierdoor drie problemen”, legt Ad de Bruin uit. “Allereerst hebben de buurtschappen minder bloemen voor de praalwagens. Daarnaast kunnen ze geen dahlia’s verkopen. Terwijl dit normaal gesproken een belangrijke bron van inkomsten is voor de buurtschappen. Tenslotte zullen ze ook extra plantmateriaal moeten kopen omdat ze in het najaar minder eigen knollen kunnen rooien.”

"Het wordt nog spannend of we op tijd bloemen hebben.”

Volgens Sven Oostvogels van buurtschap Stuivezand bedraagt de schade zeker zo’n tienduizend euro. Inmiddels hebben de leden van het buurtschap in allerijl nieuwe plantjes aangekocht en geplant. “We gaan de planten zoveel mogelijk vertroetelen. Het wordt nog spannend of we op tijd bloemen hebben.”

De bloemencommissie onder leiding van Ad de Bruin houdt later deze maand een extra vergadering om de situatie in kaart te brengen. Daarbij is de vraag of er op andere plekken in Nederland voldoende dahlia’s beschikbaar zijn om de tekorten aan te vullen.

“We zullen ze moeten delen met het corso in Winterswijk dat in hetzelfde weekend wordt gehouden. Buurtschappen zijn daarom nu aan het nadenken hoe ze de wagens kunnen aanpassen. Maar daar komen juist vaak de mooie vondsten uit die een verrijking voor het corso zijn.”

De praalwagens met de dahlia's erop zijn op 1 september te bewonderen tijdens het bloemencorso in Zundert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!