Video

'IJs & Spijs' is de beste ijssalon van 2024: 'Subliem perenijs'

14 juni om 18:09 • Aangepast 28 juni om 02:05
nl
Hoewel het in de verste verte nog geen weer is voor een verkoelende versnapering, is 'IJs & Spijs' in Haps vrijdag uitgeroepen tot 'Beste ijssalon van het jaar 2024'. De zes genomineerden werden onder meer door mystery guests bezocht. De anonieme proevers smolten van geluk bij het proeven van het ambachtelijke perenijs van eigenaar Mark van Gaal. Het perenijs kreeg niet voor niets de kwalificatie: subliem.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

In de ijszaak staat eigenaar Mark van Gaal te glimmen van trots. "De beste ijssalon van Nederland in 2024", Van Gaal kan het bijna niet geloven, maar blijft bescheiden. "Het is hier een gekkenhuis. Maar er zijn meer ijssalons die goed zijn."

"Mark is een echte ijsbereider, zijn perenijs is subliem"

Van Gaal legt uit hoe de competitie in zijn werk gaat. "In de winter houden we met de vakgroep allerlei onderlinge wedstrijden, zoals het maken van ijs. Daarbij wordt gekeken naar de structuur, smaak en kleur." Jurylid Edwin van Es valt hem bij: "Perenijs is moeilijk te bereiden, omdat het een vlakke smaak heeft. Het ijs van Mark was echter subliem. Hij is een echte ijsbereider."

Alle vaardigheden worden beoordeeld en gejureerd. Uiteindelijk blijven er zes genomineerden over om de Beste ijssalon van Nederland te worden. De genomineerden kregen in de afgelopen periode bezoek van meerdere mystery guests. De anonieme gasten keurden niet alleen het ijs, maar beoordeelden ook de hygiëne en voedselveiligheid in de ijssalon.

"Tijd voor een feestje. Het zal nog lang onrustig zijn in Haps."

Vallen de mystery guests in een kleine gemeenschap als Haps niet gelijk door de mand? "We draaien al heel wat jaartjes mee. Vaak zijn het mensen uit horecawereld. Het draait vaak om de momenten waarop. Een regenachtige dag met weinig klanten is anders dan een zonnige pinksterdag waar de mensen buiten in de rij staan. In beide gevallen moet alles kloppen en kwalitatief in orde zijn", legt de winnaar uit.

Vorig jaar viel Van Gaal net buiten de prijzen, maar dit jaar heeft hij de titel naar eigen zeggen toch maar mooi op zak. "Een mooi feestje is op zijn plaats. Het zal nog lang onrustig zijn in Haps."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!