Video

Lize (11) componeert al zelf muziek: 'We gaan haar naam vaker horen'

15 juni om 20:16 • Aangepast 28 juni om 02:05
nl
Lize Bastiaens uit Oijen is pas elf jaar oud, maar maakt al zelf muziek. Ze is nu bekroond tot de allereerste Kindercomponist des Vaderlands is. De jury vond haar inzending het beste vanwege haar vele technieken. "Ik wil andere kinderen inspireren om ook te gaan componeren", zegt Lize, die uit een muzikale familie komt.

Thuis klinkt piano- en vioolspel door het hele huis. Lize speelt al bijna zes jaar lang een uur per dag viool. Ze krijgt zowel in haar eentje les als concertles. Maar daarnaast componeert ze dus zelf ook muziek.

Met componeren begon ze op de laptop van haar broer. Dat deed ze met MuseScore, een muzieknotitiesoftware waarmee je direct kunt horen hoe je compositie klinkt. Soms schrijft Lize haar composities ook op papier, maar alleen als de laptop niet binnen handbereik is. "Ik heb nog geen vaste stijl", vertelt ze. "Ik houd zowel van jazz als klassiek. Later wil ik naar het conservatorium."

"Ze sprak en dacht in muziek."

Volgens een van haar docenten was het meteen duidelijk dat Lize goed was in wat ze deed. "Lize kwam op haar achtste bij ons binnen. Ze speelde toen net viool", zegt componist Remy Alexander. "Het was meteen duidelijk dat ze een groot talent was. Ze sprak en dacht in muziek."

Hij heeft dan ook veel vertrouwen in haar. "Ze wordt later een hele grote, als ik zie welke groei ze nu al doorgemaakt heeft. Als ze zich nog verder ontwikkelt, gaan we haar naam vaker horen."

"Ik ga in Utrecht netwerken."

Nu is ze dus Kindercomponist des Vaderlands. Daarom speelde een orkest deze zaterdag de winnende compositie van Lize op het station in Den Bosch. Dat gebeurde in gezelschap van de volwassen Componist des Vaderlands, Anne-Maartje Lemereis, van wie Lize komend jaar les mag krijgen.

Een hoogtepunt in het programma was de New Music NEW Express. Dit was een muziektrein waarin tientallen musici optraden. Lize ging zo van Den Bosch naar Utrecht. "Om daar in Tivoli te netwerken", zegt ze vroeg wijs. "Zo noemt mijn moeder het."

Haar plannen voor het komende jaar: workshops geven waarin andere kinderen leren componeren. "Pam, pam pam pam", doet ze zingend voor. "Zo ben ik begonnen, nu ligt de lat wat hoger. Ik moet het komende jaar ook een aantal keren optreden en enkele stukken componeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!