Video

Dankzij sinterklaascadeau werd Roos een grootheid op 1 wiel

21 juni om 20:00 • Aangepast 5 juli om 02:06
nl
Roos Seegers is in ‘eenwielerland’ wereldberoemd. De 25-jarige Alphense werd al drie keer wereldkampioen en hoopt daar volgende maand tijdens het WK in Amerika een titel aan toe te voegen. Haar topsportcarrière begon allemaal dankzij een sinterklaascadeautje. “Het is nog steeds een hobby, maar hij is een beetje uit de hand gelopen.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

In het indoor skatepark in Tilburg is een meisje tricks aan het oefenen op haar eenwieler. Ze komt uit Taiwan en is een jaar in Nederland om te trainen met Roos. “Ik werd door haar benaderd en dacht eerst dat het een grap was. Maar toen ze echt voor de deur stond, besefte ik dat ze het meende. Onlangs kwamen er nog twee verzoeken uit Taiwan binnen om een maand hier te trainen. Ik vind het bijzonder.”

In het wereldje is Roos een grootheid. Na Europese titels in 2017 pakte ze in 2022 de wereldtitels street (een parcours), flatland (trucjes op de grond) en longjump. Tijdens het WK in Amerika hoopt ze opnieuw op goud. “Vooral op het onderdeel street. Als het niet lukt, geen probleem. Het mooie is dat we elkaar niet als concurrenten zien, maar als vrienden.”

"Een onbekende sport in Nederland, bijna niemand boeit het."

Ondanks dat ze meedraait in de wereldtop, heeft Roos ‘gewoon’ een baan in de kinderopvang. “Ik heb jarenlang geprobeerd prof te worden, maar het is heel moeilijk. Eenwieleren is in Nederland een onbekende sport, bijna niemand boeit het. Mijn ambitie heb ik daarom een beetje losgelaten.”

Het begon allemaal met dat cadeau met Sinterklaas toen Roos 9 jaar was. “Ik heb er veel op geoefend, maar vervolgens heb ik de eenwieler een tijd in de schuur laten staan. Na een tijdje ging ik het toch weer proberen en had ik de smaak te pakken. In 2016 werd ik uitgenodigd voor het WK. Ik kende er niemand en sprak geen woord Engels, maar vanaf dat moment wist ik zeker dat ik ervoor wilde gaan.”

Haar passie is tricks laten zien. "Vroeger eerst stoepje op en stoepje af, later ben ik in onze achtertuin gaan oefenen. Maar ja, ons Nederlandse weer is niet altijd even fijn. Daarom ben ik jaren bezig geweest om te mogen trainen in een indoor skatepark. In Tilburg krijg ik de kans.”

Niet alleen door haar prestaties valt ze op. “Ik heb twee eenwielers voor wedstrijden en ze zijn allebei roze. Daarmee ben ik binnen het deelnemersveld de enige.”

Roos merkt dat de populariteit van eenwieleren in de lift zit. “Veel mensen kennen het uit het circus, maar het is veel meer dan dat. Het voordeel is dat je grote stappen kunt zetten als je de basis onder de knie hebt. En zeg eerlijk, op een eenwieler rijden is toch een stuk cooler dan tegen een bal trappen? Of het gevaarlijk is? Als je uitkijkt en weet wat je doet, dan is het goed te doen.”

"Met mijn 25 jaar ben ik een soort bejaarde."

Roos heeft ook haar eigen team Unicycle Forever met 11 talenten. “Vroeger heb ik het helemaal alleen gedaan, waarbij ik wel inspiratie haalde uit video’s op YouTube. Het coachen vind ik leuk om te doen en is zeker iets voor de toekomst. Met mijn 25 jaar ben ik een soort ‘bejaarde’ bij het eenwieleren, al ben ik er zeker niet klaar mee. De sport heeft wel een aardige impact op je lichaam.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Eenwieleren doe je niet alleen in het circus: 'Ik kon het in twee weken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!