Video

Bewoners tot enkels in het water in eigen huis, gemeente grijpt nu in

24 juni om 17:00 • Aangepast 5 juli om 02:05
nl
Kapotte vloeren, stank door het hele huis en meubels die rijp zijn voor de stort. De schade aan twee huizen aan het Donkerepad is groot, nadat ze dinsdag volledig onder water liepen. De oorzaak is een wadi aan de overkant van de straat, die bij hevige regenval overstroomt. De gemeente Veldhoven heeft nu maatregelen getroffen om te voorkomen dat het bij de volgende regenbui weer mis gaat.

De gemeente heeft de wadi in het Donkerepad in Veldhoven tijdelijk verhoogd. Ook gaan ze bij een volgende hevige regenbui de betreffende wadi beter in de gaten houden. "Als er heftige regen verwacht wordt en het water in de wadi’s staat te hoog, pompen we het water weg via een tankwagen. Maar dit is een tijdelijke oplossing", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De gemeente Veldhoven gaat verder op zoek naar een blijvende oplossing voor de lange termijn. Een optie daarvoor is het definitief ophogen van de wadi met betonkeerwanden. Ook worden de verbindingen van de wadi onderzocht. De bedoeling is dat een groot deel van het water terechtkomt in de Gender. Maar door de weersomstandigheden staat de rivier regelmatig (te) hoog.

Overal water in deze woning in Veldhoven (foto: Dave Hendriks / SQ Vision).
Overal water in deze woning in Veldhoven (foto: Dave Hendriks / SQ Vision).

"Ongelooflijk vervelend", noemt de gemeente de situatie van de bewoners aan het Donkerepad. "We begrijpen dat dit een enorme impact heeft op inwoners. Het is nogal wat als je huis niet droog is. Dat besef leeft bij iedereen die vanuit de gemeente bij dit vraagstuk betrokken is."

Maar ze benadrukken dat deze oplossingen niet binnen korte tijd geregeld kunnen worden. "Soms is het mogelijk om snel verlichting te brengen, maar het is helaas een feit dat in veel situaties het tijd kost om problemen goed in kaart te brengen en de juiste aanpak te vinden."

Volgens de gemeente staat de situatie in het Donkerepad op zichzelf en is er geen reden om de andere wadi's in de gemeente verder te onderzoeken. Of de gemeente aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade zal bij een eventuele zaak onderzocht gaan worden. "Maar als wij aan onze zorgplicht hebben voldaan, zijn wij niet aansprakelijk voor de gevolgen van wateroverlast door extreem weer."

Voorbeeld van een wadi (foto: ANP)
Voorbeeld van een wadi (foto: ANP)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!