Deze gemeenten krijgen vijftig miljoen euro door windpark op zee

21 juni om 13:29 • Aangepast 5 juli om 02:05
nl
Moerdijk, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout krijgen een flinke zak geld van het Rijk. De vier gemeenten mogen vijftig miljoen euro verdelen. Het gaat om een compensatie voor de gevolgen van het transport van stroom van een windpark op zee naar land.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De gemeenten Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg krijgen ieder 11,7 miljoen. De gemeente Oosterhout 4,3 miljoen euro. Voor de gemeente waar uiteindelijk de aansluiting op het netwerk wordt gebouwd is extra 9 miljoen gereserveerd.

Voor de landaansluiting van windpark Nederwiek 3 op de Noordzee zijn in de regio een groot converterstation en ondergrondse elektriciteitskabels nodig. “Niemand staat te springen om zo’n aansluitstation in zijn gemeente”, biecht wethouder Guus Beenhakker van Oosterhout op. Maar omdat het elektriciteitsnet in heel Nederland overbelast is, ziet hij de noodzaak ervan: “Als Oosterhout de handigste locatie daarvoor blijkt te zijn, dan werken we eraan mee. Het is van nationaal belang.”

Verdeelsleutel
De vier gemeenten hebben locaties aangedragen voor het converterstation dat zo’n 5,5 hectare grond in beslag neemt. Geertruidenberg en Moerdijk zijn ook in beeld als mogelijke plek waar de stroomkabels vanuit zee aan land komen. Hoeveel geld een gemeente krijgt, is afhankelijk van het aantal voorgestelde locaties.

Een voorbeeld van een converterstation van 5,5 hectare (impressiefoto Gemeente Oosterhout)
Een voorbeeld van een converterstation van 5,5 hectare (impressiefoto Gemeente Oosterhout)

“De regio Moerdijk is belangrijk voor de energietransitie in Brabant. Alle ontwikkelingen op dit gebied hebben consequenties voor de leefbaarheid van de inwoners. Fijn dat het Rijk dit ziet en geld ter beschikking stelt, zodat we samen de gevolgen voor de leefbaarheid kunnen opvangen’, aldus provinciebestuurder Bas Maes.

Leefbaarheid
Het bedrag dat de gemeenten krijgen, moet worden besteed aan leefklimaatprojecten. Oosterhout krijgt bijvoorbeeld ongeveer 4,3 miljoen euro, dat de gemeente onder meer wil gebruiken voor een flinke opknapbeurt van de wijk Dommelbergen. Verder moet de in de jaren ’80 gebouwde sporthal Arkendonk energieneutraal worden.

De voorkeurslocatie van het converterstation en het traject voor de elektriciteitskabels worden eind 2024 tijdens een inspraakprocedure onder leiding van stroomnetwerkbeheerder TenneT bepaald. Het is de bedoeling dat het windpark in 2030 kan worden aangesloten op het hoogspanningsnet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!