Wielrenster Lieke houdt van afzien: 'Heerlijk om naar de klote te rijden'

22 juni om 19:30 • Aangepast 5 juli om 02:07
nl
Al op hele jonge leeftijd had Lieke Nooijen volgens haar vader ‘echte wielerbenen’. Toen ze drie jaar was, fietste ze al een rondje van twintig kilometer vanuit haar toenmalige woonplaats Deurne. Lieke (22) zet nu grote stappen als professional. De boerendochter pakte deze week de zilveren medaille bij het NK Tijdrijden. “Ik vind het heerlijk om mezelf helemaal naar de klote te rijden.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Haar liefde voor fietsen zat er al vroeg in. Toen Lieke 7 jaar was, kreeg ze een oude wielrenfiets en fietste ze regelmatig een stukje mee met haar vader en vrienden. De passie voor wielrennen bleef, al was dat niet meer in het Brabantse land, maar in Coevorden waar het gezin een melkveebedrijf voortzette. “Ik blijf wel een echte Brabander. Al mijn familie woont er nog en we komen er maandelijks.”

Op haar veertiende werd ze lid van WSV Emmen, jaren later sloot ze aan bij Wielervereniging Schijndel. Bij de beloften kreeg ze de kans bij Team Parkhotel Valkenburg en sinds dit seizoen zit ze bij het bekendste team van Nederland: Team Visma | Lease a Bike. “Ik zit hier goed op mijn plek om mezelf de komende jaren verder te ontwikkelen. Er ligt een meerjarenplan, de faciliteiten en begeleiding zijn uitstekend.”

Dit jaar staat vooral in het teken van veel leren. “Elke koers is anders. Soms mag je voor je eigen kansen gaan en anders fiets je in dienst van de kopvrouw. Als ik bijvoorbeeld Marianne Vos kan helpen aan een overwinning, dan voelt dat geweldig. Ik wil de komende jaren sterker worden en meer zelfvertrouwen krijgen om zelf mee te kunnen doen om de winst.”

"De Tour de France is een meisjesdroom."

Lieke deed dit jaar al mee aan Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen en mogelijk wacht er komende zomer iets moois. “Als ik deze lijn doortrek, zit misschien de Tour de France Femmes er voor mij in. Dat is een meisjesdroom. Ik maak echt mooie stappen en werk er hard voor.”

Tijdrijden is een specialisme van Lieke. Met haar tweede plek op het NK afgelopen woensdag meldde ze zich tussen diverse wereldtoppers. “Ik had het wel gehoopt, maar zilver was wel een verrassing voor me. Op zo’n dag moet alles goed vallen. Het is belangrijk om de race supergoed in te delen, anders kom je jezelf tegen.”

"Je gaat zo diep dat je niet meer op je benen kunt staan."

Na de finish lagen meerdere wielrenners vermoeid langs de weg, sommigen zelfs inclusief overgeven. “Met een tijdrit ga je zo diep dat je daarna niet meer op je benen kunt staan. Ik vind ontzettend diep gaan mooi. Het liefst moet een koers zo zwaar mogelijk zijn.”

Na het NK op de weg komende zondag vertrekt Lieke voor drie weken naar het buitenland voor hoogtestage. “Als prof moet je veel doen en laten, maar het is waar ik voor wil leven. Buiten de trainingskampen en wedstrijden om hebben we een individueel trainingsschema. Thuis kijkt mijn vader of hij af en toe mee kan fietsen. Ja, hij kan mijn wiel meestal nog wel houden."

Ze komt sowieso uit een sportgezin. "Mijn moeder is een fanatiek hardloopster. Er zijn ook weleens momenten dat we met z'n drieën erop uittrekken. Mijn moeder op de scooter en wij erachter op de fiets. Die momenten koester ik."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Tijdrijden is een cadeautje voor Steenbergen: 'Het is een hele eer'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!