Dit is de uitvaarttaart van Stella (17): 'Ik wil stage lopen bij Robèrt'

21 juni om 19:30 • Aangepast 5 juli om 02:04
nl
“Het moest iets met eten zijn en iets met de dood”, legt Stella Wouters (17) uit Veldhoven de opdracht voor haar uitvaarttaart uit. Ze deed mee aan de wedstrijd voor de mooiste begrafenistaart van het Uitvaartmuseum in Amsterdam en won. En hoewel een uitvaartceremonie voor de meesten het einde betekent, is dit voor haar pas het begin van haar banketbakkerscarrière. Het doel? Duh. Heel Holland Bakt, natuurlijk.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Nee, het is niet je doorsnee plak cake voor bij de koffietafel. Maar dat was ook niet de opdracht. Ze moest op zoek naar een manier om de dood met smaken samen te brengen, voor de tentoonstelling ‘Een Lekkere Dood.’ Dus dook ze de krochten van het internet in.

”Daar stuitte ik op de rode draad, uit een Oosterse legende”, vertelt ze terwijl ze in haar keuken het glazuur van een verjaardagstaart gladstrijkt. “Het betekent dat je vanaf je geboorte een draad aan je hebt vastzitten, je rode draad, samen met een zielsverwant. En na de dood blijft die aan dezelfde zielen vastzitten.”

Dat heeft ze vertaald naar een taart met rode trekdropdraad, geboetseerde skelethanden en een hazelnoot-pralinevulling. De jury, onder leiding van patissier Cees Holtkamp, was ervan onder de indruk.

Stella benadrukt dat de taart misschien wat luguber lijkt, maar dat je je niet moet laten misleiden. Goed, de skelethanden zijn een beetje creepy. Dat snapt Stella ook heus wel. “Maar het idee is juist om te laten zien dat de dood ook iets moois kan zijn.”

Zo legt ze haar ziel en zaligheid in een fondantlaagje op haar creaties. Taarten zijn voor Stella dé manier om haar creatieve koppie de vrije loop te laten gaan. Ze bakt al sinds ze nog een mini-mensje was. Eerst samen met haar moeder, nu ook in haar eentje. En dan zijn de bakwedstrijden een kroon op haar werk.

“Heel Holland Bakt is wel echt mijn grote doel.”

“Heel Holland Bakt is wel echt mijn grote doel”, vertelt ze. Ze begint te stralen als ze erover praat. “Ik heb me al een paar keer ingeschreven, maar je moet toch echt 18 zijn. Dus ik moet nog heel even wachten, maar ik geef sowieso niet op.”

In de tussentijd aast ze wel alvast op Mr. Heel Holland Bakt: the one and only Robèrt van Beckhoven. “Het lijkt me heel leuk om stage bij hem te lopen”, zegt ze met een verlegen grijns. “Dus Robèrt, als je dit ziet…”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!