Video

Buis valt van grote hoogte naar beneden op bouwplaats: 'Netten zijn nodig'

24 juni om 16:12 • Aangepast 5 juli om 02:04
nl
Een bouwvakker raakte maandagmorgen in Eindhoven ernstig gewond toen er een ijzeren buis van de achtste verdieping naar beneden viel en op zijn hoofd belandde. Het ongeluk had voorkomen kunnen worden, als er netten hadden gehangen rond de steiger waar de buis vanaf viel. Dat zegt een collega van het slachtoffer.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het ongeluk gebeurde bij werkzaamheden aan de Gerard Philipslaan in Eindhoven, waar wordt gebouwd.

Een aantal van de bouwvakkers heeft na het ongeluk het werk neergelegd. Zonder netten rondom de steiger is het niet verantwoord om er te werken, zo laat een van hen weten. Als die netten er wél waren geweest, had dit ongeluk volgens hem voorkomen kunnen worden.

Verstuikte enkel
Volgens de collega van het slachtoffer had een andere bouwvakker op de steiger een zogenoemde stempel in zijn hand. Dat is een ijzeren buis die gebruikt wordt om betonnen vloeren te ondersteunen. De bouwvakker op de steiger verstuikte zijn rechterenkel. Daarop liet hij de buis vallen, die op het hoofd terechtkwam van de collega die beneden op de grond stond.

Collega's ondersteunen de bouwvakker die de stempel had laten vallen (foto: SQ Vision Mediaprodukties).
Collega's ondersteunen de bouwvakker die de stempel had laten vallen (foto: SQ Vision Mediaprodukties).

De man die de buis op zijn hoofd kreeg, raakte ernstig gewond. Een collega verleende eerste hulp, en er werd een traumahelikopter opgeroepen. Die heli landde midden in de stad bij het Beursgebouw, waarna de arts en een verpleegkundige door de politie met spoed naar de plaats van het ongeval zijn gebracht.

Daarna is het slachtoffer naar het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg gebracht. Hij droeg overigens wel een (verplichte) helm.

De aannemer voor wie de bouwvakkers werken, was niet voor commentaar bereikbaar.

De Arbeidsinspectie bevestigt dat de stempel naar beneden is gevallen. De woordvoerder kan niet ingaan op de vraag of er aan steigers zoals op de bouwplaats in Eindhoven altijd netten moeten hangen. Hij kan verder alleen zeggen dat het incident wordt onderzocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!