Video

Taakstraf voor man (21) na ongeluk waarbij vriend (20) omkwam

10 juli om 14:13 • Aangepast maandag om 09:21
nl
Een 21-jarige man uit Gemert heeft een taakstraf van 240 uur gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk. Ook raakt hij voor een half jaar zijn rijbewijs kwijt. De rechtbank in Den Bosch heeft dit woensdag bepaald. Bij het ongeval, dat vorig juni gebeurde in Landhorst, kwam zijn vriend van 20 uit Gemert om het leven. Volgens de rechter gebeurde het ongeluk met een snelheid van waarschijnlijk meer dan 118 kilometer per uur.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De twee vrienden waren in de nacht van 17 op 18 juni vorig jaar op stap geweest. Vernon, de bestuurder, zou toen twee flesjes bier hebben gedronken. Ze reden in de auto van zijn stiefvader van het ene feestje naar het andere. Onderweg pikten ze nog een lachgascilinder op in Helmond, waarna het bij Landhorst misging.

Met hoge snelheid raakte Vernon op de Midden-Peelweg een boom. Hier mag 80 kilometer per uur worden gereden. Precious, zijn maat, overleefde de botsing niet. Het motorblok van de auto lag een stuk verderop en de naald van de snelheidsmeter stond na de crash stil op 118 kilometer per uur.

"Het gemis is zo groot."

De klap was twee weken geleden nog voelbaar toen Vernon zich voor de rechter moest verantwoorden. Achter hem in de rechtszaal zaten tientallen familieleden van het slachtoffer. De zitting verliep emotioneel, met veel tranen. Maar ook verwijten. De moeder van Precious: "Ik ben bijna dagelijks bij die boom. Het gemis is zo groot."

Op de plek van het ongeluk liggen nog altijd bloemen (foto: Google Maps).
Op de plek van het ongeluk liggen nog altijd bloemen (foto: Google Maps).

Vernon, die bij het ongeluk amper gewond raakte, zei dat hij ‘heel veel spijt’ had: “Het is niet dat het me niks doet, echt niet." Hij vertelde de rechter ook dat hij zich alles kon herinneren van die stapavond. Behalve hoe hij precies van de weg is geraakt. En dat maakte het onbegrip bij de nabestaanden alleen nog maar groter.

Ze vroegen zich af waarom er zo hard werd gereden. Ook wilden ze meer weten over het lachgasgebruik in de auto, het uitgaansgedrag, het wegmaken van de lachgastank na het ongeluk en het plaatsen van een filmpje, door Vernon, op Snapchat. Op al die vragen moest hij het antwoord schuldig blijven.

LEES OOK: Vriend (20) overleed bij botsing tegen boom na stapavond, taakstraf geëist

De officier van justitie had tijdens die zitting al geoordeeld dat de jonge bestuurder ‘zeer onvoorzichtig’ had gereden. En hiermee kon hem de dood van zijn vriend worden verweten. Hij eiste de maximale taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Wanneer Vernon de komende twee jaar nog eens in de fout gaat, zou hij die moeten uitzitten. Ook zou hij zijn rijbewijs voor een jaar en vier maanden moeten inleveren.

De rechtbank vindt dat de man uit Gemert 'aanmerkelijk onvoorzichtig' en veel te hard heeft gereden. Onder meer hierdoor had hij zijn auto niet onder controle. De rechter was het met justitie eens over de duur van de taakstraf, echter zonder voorwaardelijke celstraf.

Verder bepaalde de rechter dat de man uit Gemert 'slechts' een half jaar niet achter het stuur mag zitten, omdat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk. Mocht hij de komende drie jaar weer de fout ingaan, dan moet hij zijn rijbewijs voor nog een half jaar inleveren.

De rechtbank wees in zijn uitspraak op het onherstelbaar leed dat nabestaanden is toegebracht, maar ook dat Vernon door zijn schuld zijn vriend heeft verloren en dit de rest van zijn leven moet meedragen.

De gevolgen van het ongeluk, vorig jaar juni, waren enorm

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!