Bezoek aan Danse Macabre eindigt in tranen: Den past niet in attractie

7 november om 09:00 • Aangepast 15 november om 02:03
nl
Uren in de rij staan voor Danse Macabre en dan tot de ontdekking komen dat je niet in het koorbankje past. Dat overkwam volkszanger Dennie van den Bosch uit Achtmaal. "Het was heel gênant en jij had je nog wel zo verheugd op de attractie", vertelt zijn vriendin Melanie.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het stel uit Achtmaal staat ook wel bekend als het duo Mel en Den, ze maken muziek en staan op festivals. Ze keken al weken uit naar de nieuwe attractie in de Efteling.

Toen het stel vrijdag eenmaal in de koorbanken zat, bleek dat de beugel niet dicht kon. "Den werd daarom uit de zaal gehaald. Terwijl hij nog zei: 'druk maar door, druk maar door'. Hij zou er heus niet zomaar uitvallen, de beugel zat wel vast. Maar blijkbaar niet vast genoeg."

Gênant
Dennie schaamde zich dat hij daar ter plekke de zaal uit moest. Hij heeft wat tranen gelaten en zijn vriendin ook. "Omdat het heel gênant was en omdat hij zich zo had verheugd op de Danse Macabre", vertelt Melanie. "Dat je uit die zaal gehaald wordt. Die schaamte deed iets met hem, hij was echt even van het padje."

Dennie lijdt aan de aangeboren aandoening dwerggroei. Volgens het stel komt zijn buik daardoor verder naar voren en kon de beugel daardoor niet dicht. Ze zijn niet boos op de Efteling, maar Melanie vraagt zich af waarom er geen maatbankje stond bij de ingang. "Dan kun je al van tevoren kijken of je er wél in past, in plaats van dat je al uren in de rij hebt gestaan."

Na de dood is iedereen gelijk
Het stel plaatste op social media een filmpje waarin ze vertelde over het avontuur in de Efteling. "Ik had verwacht dat we inmiddels wel geaccepteerd waren, maar als je ziet hoe mensen reageren. Dat hij te dik is, dat hij meer moet gaan sporten. De reacties zijn niet mals."

De muziek van de Danse Macabre blijft bij Melanie en Dennie in ieder geval favoriet. Het nummer gaat erover dat de dood iedereen treft, wie je ook bent. "Als je eenmaal in het hiernamaals bent, dan zijn we allemaal gelijk. Die boodschap maakt dit nummer zo mooi en daarom keken we er zo naar uit."

Veiligheid voorop
Een woordvoerder van de Efteling geeft aan dat ze de situatie betreurt. "Het komt soms voor dat de beugel niet dichtgaat bij een gast. Daar is technisch niks aan te doen. We onderzoeken nu hoe we bezoekers vóór het bezoek aan een attractie beter kunnen informeren. Al staat veiligheid altijd voorop, de beugel moet dicht kunnen om iemand mee te laten gaan in de attractie."

Danse Macabre heeft geen maatbankje, dat zou volgens de woordvoerder wel een optie kunnen zijn. "De Baron en Joris en de Draak hebben wel een maatbankje. Maar je wilt niet bij iedere attractie zo’n bankje zetten. Het neemt ruimte in en het doet iets met de beleving, het moet ook in het beeld passen."

Reactie HandicapNL

Volgens HandicapNL is de Efteling eigenlijk een heel toegankelijk park voor mensen met een fysieke uitdaging. Ze hebben een speciale faciliteitenkaart, aparte wachtrijen voor bezoekers die door een beperking niet in de 'normale' rij kunnen staan en een film van de attractie voor wie er écht niet in kan.

Per attractie wordt in een app aangegeven welke risico's er zijn. "Dat je een bepaalde lengte moet hebben, dat er schrikeffecten zijn of dat er G-krachten worden gebruikt", legt een woordvoerder van HandicapNL uit.

Wat dat betreft staat de Danse Macabre nog een beetje in de kinderschoenen. De film is er wel, maar moet nog gefinetuned worden. 'Om nog meer de ervaring mee te krijgen', hoorde HandicapNL van de Efteling. Een maatbankje zou wat de instantie betreft een prima optie zijn, maar zij snapt ook dat het niet helemaal past bij de omgeving van de attractie. "Omdat de attractie pas net geopend is, begrijp ik dat ook wel. Dan wil je iedereen vooral de omgeving meegeven zoals die bedoeld is en geen onderscheid maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.