Puppyhandelaar vecht in hoger beroep met succes straf aan
Ook is een deel van de diergeneesmiddelen die werden gevonden bij C., mogelijk verwisseld met medicijnen die bij zijn eveneens in Hapert als fokker actieve neef lagen.
De rechtbank in Den Bosch veroordeelde C. in juni 2022 tot een taakstraf van 100 uur, waarvan 60 voorwaardelijk. De fokker had hiertegen beroep aangetekend.
In 2016 was er bij de fokkerij van C. een grote controle. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Belastingdienst, de Dierenbescherming en de gemeente werkten hierbij samen. Bij de doorzoekingen werden gegevensdragers, administratie en illegale diergeneesmiddelen in beslag genomen.
Naar aanleiding van de controle heeft de gemeente geprobeerd de handel stil te leggen. De import, fok en handel van honden op het bedrijf in Hapert was volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. De Raad van State heeft haar echter teruggefloten.
Zaak tegen dierenarts geseponeerd
Volgens het hof staat het buiten kijf: C. had de beschikking over een hoeveelheid diergeneesmiddelen, die in ons land niet zijn toegestaan, maar wel beduidend minder dan wat het Openbaar Ministerie (OM) hem ten laste had gelegd. Daarom wordt in de uitspraak ook gesproken van een 'geringe ernst van het feit.'
Overigens was in deze zaak ook een dierenarts - en niet C.'s vrouw wat Omroep Brabant eerder meldde - als verdachte aangehouden. Zijn zaak werd na verloop van tijd geseponeerd.
De advocaat van C. vond dat vreemd: waarom werd haar cliënt wel vervolgd en ging de dierenarts die van hetzelfde werd beschuldigd, vrijuit? Ze verweet het OM dat het de pijlen opzichtig alleen op C. wilde richten en vond dat de fokker het slachtoffer was geworden van ‘trial by media’.
Het hof kon zich hierin vinden. Net als de rechtbank wordt vastgesteld dat er 'een ernstige inbreuk is gemaakt op het recht van de verdachte op een eerlijke behandeling.' Onder meer om deze reden werd ook C.’s bedrijf geen straf opgelegd, terwijl de rechtbank nog een boete van 7500 euro had opgelegd.