Asielopvang komt pal naast sportclubs: ‘Rauw op ons dak’

woensdag om 19:30 • Aangepast maandag om 10:59
nl
De handbal- en hockeyclub in Raamsdonksveer maken zich ernstige zorgen over de komst van een asielopvang. Zij vrezen voor de veiligheid van hun leden nu de gemeente Geertruidenberg asielzoekers en vluchtelingen wil huisvesten op drie naastgelegen trainingsvelden van voetbalvereniging RFC.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

“Wij zijn niet tegen asielopvang, want iedereen verdient tenslotte een plek”, benadrukken de voorzitter van hockeyclub DDHC en de secretaris van handbalvereniging HMC. Maar de gekozen locatie is volgens hen niet geschikt om 250 plekken voor Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers en starters te bouwen. Ze uiten hun zorgen bij de gemeente.

Sociale controle
“Best een achterafstukje van Raamsdonksveer”, vindt de voorzitter van de hockeyclub de trainingsvelden tussen de Kloosterweg en de Eendrachtsweg. De secretaris van de handbalvereniging is het daarmee eens. “Aan de rand van Raamsdonksveer valt de sociale controle weg.”

De handbalvereniging bestaat uit jongeren, voornamelijk vrouwen. Ook de hockeyclub heeft veel jonge leden. Die bezoeken 's avonds zelfstandig de sportfaciliteiten. Maar door de komst van een asielopvang zijn de verenigingen bang voor een toenemend gevoel van onveiligheid bij hun leden. Ze vrezen dat dit aanhoudende angstgevoel op termijn leden gaat kosten.

"Nu moeten er sportvelden opgeofferd worden."

De verenigingen hadden liever een locatie dichter bij het centrum willen zien. Asielzoekers en vluchtelingen kunnen zo ook makkelijker integreren. Maar veel locaties in het centrum zijn aangewezen voor woningbouw. En die wil de gemeente niet benutten voor asielopvang.

De handbalsecretaris baalt. “Nu moeten er sportvelden opgeofferd worden.” Een harde klap, want dat betekent dat het jaarlijkse handbaltoernooi van HMC ophoudt te bestaan. Dat werd gehouden op elf sportvelden, waaronder de trainingsvelden van RFC. “Dat toernooi gaat niet in twee sporthallen.”

Nul inspraak
Om tot een geschikte locatie voor asielopvang te komen, zijn inwoners en ondernemers door de gemeente Geertruidenberg gevraagd om met opties te komen. Ook mochten zij meedenken over de criteria waar de asielopvangplek aan moet voldoen. Maar de sportclubs zijn daar niet voor benaderd, zegt de handbalsecretaris. “We hebben nul inspraak gehad. Wij hadden ook graag meegenomen willen worden, om hierover te brainstormen.”

Pas twee weken geleden zijn de sportverenigingen met spoed uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis, vult de hockeyvoorzitter aan. “Doordat wij niet hebben kunnen meedenken, valt het rauw op ons dak.”

Compensatie
Het bestuur van voetbalvereniging RFC is op voorhand niet tegen deze plannen, maar wel onder voorwaarden. Dat hebben zij inmiddels in een statement laten weten.

Omdat de club trainingsvelden moet afstaan voor asielopvang en starterswoningen, hoopt zij dat de gemeente Geertruidenberg hen compenseert met de aanleg van kunstgrasvelden en veldverlichting. Ook hoopt de voetbalvereniging op termijn haar activiteiten op één plek te kunnen centraliseren. Nu wordt er namelijk ook nog getraind op velden aan de overkant, die via een voetgangersbrug bereikbaar zijn. Vanuit de huidige accommodatie is daar momenteel geen direct toezicht op.

Verder pleit de vereniging ervoor dat het sportcomplex goed afgesloten wordt. Wandel- en fietspaden naar de voetbal-, hockey- en handbalvelden moeten goed verlicht worden. Zo kan het toenemende gevoel van onveiligheid worden weggenomen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.