Aangifte gemeente tegen Custom Powders om illegale lozing PFAS

Vandaag om 09:57 • Aangepast vandaag om 12:56
nl
De gemeente Helmond gaat aangifte doen tegen Custom Powders. Vorige week onthulde tv-programma Zembla dat het bedrijf 15 jaar lang PFAS heeft geloosd op het riool. Verantwoordelijk wethouder Arno Bonte spreekt van ‘crimineel gedrag’. Vorige week hield de wethouder al rekening met een eventuele aangifte, maar hij wilde eerst afwachten of de recente inval van justitie bij Chemours in Dordrecht iets zou opleveren. Nu komt er toch een aangifte.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Custom Powders droogde teflonpoeder in opdracht van het bedrijf Chemours in Dordrecht. Het materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in de anti-aanbaklaag van pannen en in regenjassen.

De makers van Zembla kregen interne documenten in handen waaruit blijkt dat het bedrijf illegaal PFAS loosde op het riool in Helmond. In 2018 was er al een alarmsignaal toen het waterschap verhoogde concentraties van de giftige stof GenX ontdekte bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel. Custom Powders gaf later toe daarvan de bron te zijn.

De gemeenteraad en de wethouder zijn woedend op het bedrijf na de onthullingen van Zembla. Volgens de programmamakers wist Chemours in 2011 al van de illegale lozingen. De oppositiepartijen in de gemeenteraad willen een raadsenquête om de onderste steen boven te krijgen. Een aantal partijen pleitten vorige week al voor een aangifte bij justitie.

"Crimineel en in strijd met de vergunning."

Ook is er zorg over de gezondheid van de omwonenden van Custom Powders. De GGD gaf vorige week aan geen extra bevolkingsonderzoek te gaan doen, maar verschillende partijen pleiten voor de mogelijkheid voor mensen om zelf hun bloed te kunnen laten testen. Volgens de reportage van Zembla is in het bloed van medewerkers van Custom Powders duizend keer meer PFAS aangetroffen dan veilig wordt geacht.

Het filiaal van Custom Powders in Helmond is failliet gegaan. Dat gebeurde terwijl de gemeente Helmond het bedrijf probeerde te bewegen om de PFAS-vervuiling zelf op te ruimen. Deze vervuiling ging vooral via de schoorsteen naar buiten en sloeg in de omgeving neer. Zembla toonde aan dat er dus ook op het riool werd geloosd. “Het is gewoon crimineel en in strijd met de vergunning op dat moment", zegt wethouder Bonte.

De kosten van de sanering zijn 10 miljoen euro. Dit wordt nu grotendeels betaald door het Rijk, maar dat is ook geld van de belastingbetaler. De wethouder wil het niet over zijn kant laten gaan. “Het kan niet zo zijn dat het bedrijf hiermee wegkomt.” De gemeente heeft Chemours al ‘pro forma’ aansprakelijk gesteld. “Dit om te voorkomen dat het verjaart”, aldus de wethouder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!