Oud-medewerker deed eerder al aangifte tegen Custom Powders
De aangifte van september 2020 heeft niets te maken met die illegale lozing. Een oud-medewerker deed destijds aangifte tegen het bedrijf omdat diegene was blootgesteld aan ‘zeer zorgwekkende stoffen’ tijdens het werk. Het chemiebedrijf droogde in opdracht van Chemours in Dordrecht teflonpoeder. Dat spul is onder meer bekend van de anti-aanbaklaag in pannen en van regenjassen.
Ook wilde de oud-medewerker de gemeente en haar ambtenaren voor de blootstelling verantwoordelijk houden. Volgens diegene had het bedrijf nooit een vergunning mogen krijgen van de gemeente voor het werken met deze stoffen. Het OM besloot destijds om geen strafrechtelijk onderzoek te starten naar Custom Powders. Een van de redenen was dat Custom Powders al op de vingers was getikt door de gemeente.
'Bewust van zeer zorgwekkende stof'
De gemeente zelf en individuele ambtenaren konden vanwege ‘strafrechtelijke immuniteit’ niet vervolgd worden. Dat is volgens een woordvoerder van het Functioneel Parket alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen, zoals omkoping. “Daar was in dit geval geen sprake van.”
“Het OM is zich er terdege van bewust dat het hier gaat om een zeer zorgwekkende stof,” zo staat in de toelichting van destijds”, “maar tegelijkertijd gaat zij niet over de regelgeving.”
'Gevaar nog niet algemeen bekend'
Vervolgens is nog een artikel 12-procedure gestart. Dat is een klacht om te proberen de zaak alsnog voor de rechter te krijgen. Maar ook die procedure had geen succes. Volgens het Functioneel Parket ‘was de schadelijkheid van PFOA (red. een PFAS-soort) en dergelijken destijds nog niet algemeen bekend’.
Vorige week liet het functioneel parket nog weten dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt naar Custom Powders. Dat kan binnenkort veranderen, aangezien er nu opnieuw aangifte wordt gedaan. Dit keer door de gemeente Helmond tegen Custom Powders.