Gillis moet van rechter 2,5 miljoen betalen, hield er zwarte omzet op na
Zijn ex-echtgenote ontspringt de dans. Bij haar werd een navordering inkomstenbelasting over 2014 vernietigd. Toen was het stel nog niet getrouwd.
Dat was wel het geval van 2015 tot en met 2017. Gillis en zijn ex waren in die periode fiscale partners. Zo kwam de helft van de uitgedeelde zwarte omzet aan haar toe en dus werden ook haar belastingaanslagen opgelegd over die jaren. Maar de rechtbank vindt dat niet overtuigend is bewezen dat de vrouw zelf bewust onjuist aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan.
Dat is wel nodig om een boete op te kunnen leggen. De boetes die haar zijn opgelegd, zijn daarom vernietigd.
Terecht aanslagen met boeten
De vakantieparkenmagnaat was tegen de belastingaanslagen in beroep gegaan. De rechtbank wees dat af en acht bewezen dat het vakantieparkbedrijf er een zwarte omzet op nahield. Daarmee is vennootschapsbelasting ontdoken. De belastingdienst heeft dus terecht navorderingsaanslagen met boetes opgelegd over deze jaren, stelt de rechter.
De rechter gaat er van uit dat de zwarte omzet aan directeur/enig aandeelhouder Peter Gillis is toegekomen. Om die reden had het bedrijf ook dividendbelasting moeten betalen. Omdat dit niet is gebeurd, zijn er terecht naheffingsaanslagen dividendbelasting met boetes opgelegd.
De rechtbank oordeelt wel dat sommige van de opgelegde geldstraffen te hoog zijn. De inspecteur heeft volgens de rechtbank niet de geldende regels gevolgd. Om die reden zijn twee van de boeten vernietigd. Ook ging de rechter in sommige gevallen mee met het bezwaar van Gillis' advocaat Mark Hendriks dat de fiscus voor hetzelfde vergrijp twee keer de maximale boete eiste.
Gemengde gevoelens
Hendriks kijkt met gemengde gevoelens naar het oordeel: "De uitspraak van de rechtbank kent op het eerste gezicht plussen en minnen, maar is dusdanig omvangrijk dat de verdediging die eerst goed gaat bestuderen."
Gillis heeft de laatste maanden diverse keren bakzeil gehaald in rechtszaken. Ook in een procedure tegen de gemeente Loon op Zand trok hij aan het kortste eind. Bij de rechtbank in Haarlem haalde Gillis wel zijn gelijk: hij kan zijn vakantieparken toch voor 185 miljoen euro verkopen aan de financiers die zich eerder terugtrokken.
Eerder maakten we deze Misdaad Uitgelegd over rechtszaken rondom Peter Gillis: