Vandalen veroorzaken ravage op station, alle glazen overkappingen vernield
Van de 68 glasplaten die er in de overkappingen zaten, zijn er nog vier heel. Glaszetters zijn vrijdagmiddag aan de Prinsenbeekse kant van het treinstation bezig met het opruimen van de enorme berg scherven en het opnemen van de schade.
ProRail-woordvoerder Joke van der Cruysen steekt haar boosheid en frustratie niet onder stoelen of banken. "Het is echt dramatisch zo groot als de ravage is. De daders hebben alles kort en klein geslagen."
"Het is absurd, we zijn hier heel boos over!"
De spoorbeheerder gaat aangifte doen van vandalisme. "Het is absurd dat mensen dit doen. Vandalisme valt nooit goed te praten, maar hier is heel moedwillig lang doorgegaan om alles kapot te krijgen. We zijn hier heel boos over!"
Van der Cruysen werkt een paar jaar bij ProRail en heeft wel vaker met vernielingen te maken gehad. "Maar dit is wel van een andere orde. Alleen een opgeblazen liftschacht op station Geldrop is qua schade vergelijkbaar. Die lift was door het lastige herstelproces een jaar onbruikbaar."
"Dit loopt sowieso in de tienduizenden euro's."
Zo groot zal het leed op station Prinsenbeek niet zijn, want het levert relatief weinig hinder voor reizigers op. Maar dat maakt ProRail niet minder boos. "Dit is een heel grote kostenpost met dat veiligheidsglas. De reparatie loopt in de tienduizenden euro's. En dat is allemaal belastinggeld dat we liever aan onderhoud of de verbetering van het spoor uitgeven."
Ook is het nog onzeker of het alleen bij het vervangen van de de 64 kapotgeslagen glasplaten blijft. Er bestaat een kans dat door de vernielzucht van de dader of daders ook de frames waarin het glas zit, beschadigd zijn geraakt. Gevolg daarvan is dat het herstel langer duurt en de kosten verder oplopen.
"Dit is geen kwajongenstreek meer, we gaan de kosten verhalen."
Zowel ProRail als de politie zijn een onderzoek gestart naar het vandalisme. "Dit is geen kwajongenstreek meer en we hopen ook echt dat de dader of daders gepakt worden. Als dat lukt, zullen we ook de kosten proberen te verhalen", belooft Van der Cruysen.
De spoorbeheerder is alle eigen camerabeelden aan het uitkijken om de dader(s) te achterhalen. "Maar mocht iemand meer weten, of beelden hebben van de vernielingen, deel die vooral met ons of de politie. Desnoods anoniem", zegt de ProRail-woordvoerder.
Tussen de enorme berg glassplinters en -scherven staan ook nog een paar fietsen. Van der Cruysen adviseert mensen die schade hebben aan hun tweewieler, contact op te nemen met de publieksvoorlichting van ProRail.