'Ouwe banaan' loopt elke dag een marathon en raapt rennend rommel op
Voor het monumentale stadhuis van Den Bosch wordt Paul, in zijn opvallende bananenpak, geknuffeld en gefeliciteerd door een groep mensen die hem online volgen tijdens zijn tocht. Paul is zaterdag jarig en wordt 58. "Ik ben een echte ouwe banaan!", roept hij lachend. "Ik wil in één doorlopende loop door alle provinciehoofdsteden van Nederland rennen én ploggen."
"Als 18 miljoen mensen in Nederland iets oprapen, scheelt dat 18 miljoen stuks afval op straat."
Paul rent niet om geld in te zamelen, maar om bewustzijn te creëren en mensen te inspireren. "Ik doe iets geks waardoor mensen naar me kijken. Dan kan ik met ze praten en ze uitnodigen om ook elke dag een stukje rommel op te rapen. Het is een positief begin van je dag. Stel je voor: als 18 miljoen mensen in Nederland dat doen, scheelt dat 18 miljoen stuks afval op straat en in het milieu. Dat is mijn doel, of in elk geval een goed begin", vertelt de vrolijke Paul.
Paul Waye is een Brit, woont in Haarlem en is pionier op het gebied van plogging: een combinatie van joggen en het opruimen van zwerfafval. Hij staat bekend als de eerste professionele plogger van Nederland en heeft zijn passie voor hardlopen en milieubewustzijn samengebracht in een unieke levensstijl.
Paul valt ook op door zijn creatieve outfits, zoals een pak gemaakt van 1.000 plastic flesjes dat 32 kilo weegt. Daarmee liep hij eerder een halve marathon om aandacht te vragen voor plasticvervuiling.
"Als ik het haal op 31 mei, dan wil ik wel graag een biertje!"
Tijdens zijn tocht door de binnenstad van Den Bosch haken ook ploggers uit Veghel aan. "Ploggen maakt gelukkig, want je bent in beweging én je maakt de wereld een beetje mooier", zegt een van de twee ploggende zussen uit Veghel.
Jetske Thielen uit Vught is groot fan van Paul en wil graag met hem op de foto in zijn bananenpak. "Ik vind het zo tof wat hij doet en hoe hij op een positieve manier aandacht vraagt voor het probleem van zwerfafval. Hij weet anderen echt enthousiast te maken. Door hem ren ik nu elke zaterdagochtend een rondje en raap ik rommel op", vertelt Jetske.
Ondertussen loopt Paul naar een terrasje, waar hij een paar dames vertelt over zijn missie. "Wij gaan het ook doen!" roepen ze enthousiast, wanneer hij weer verder rent. "Soms moet je iets geks doen en je grenzen verleggen om iets te bereiken. Bijna 1.400 kilometer lopen is echt het uiterste van wat ik aankan. Als ik het haal op 31 mei, dan wil ik wel graag een biertje", zegt Paul met een enorme schaterlach.
Hopelijk krijgt hij dat vandaag nog, als hij na Den Bosch ook Eindhoven heeft bereikt. Zondag gaat de tocht verder van Eindhoven naar Limburg.