Vernielingen op begraafplaats, kindergraven doelwit van vandalen

Gisteren om 16:59 • Aangepast gisteren om 19:49
nl
Wie zitten er achter de vernielingen van zeventien graven in Werkendam? Een of meerdere vandalen gingen vorige maand flink tekeer op de gemeentelijke begraafplaats bij ’t Laantje. Vrijdag kwam het nieuws over grafschennis pas naar buiten. De gemeente Altena probeert namelijk de schade te verhalen, maar zonder dader(s) is dat een lastig verhaal.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Bezoekers van de oude begraafplaats ontdekten begin april dat er gedenktekens waren vernield. Volgens de gemeente gaat het onder meer om historische graven en kindergraven die beschadigd zijn. Waarmee dat is gedaan, is niet bekend. Het college van Burgemeester en Wethouders spreekt haar afschuw uit over de vernielingen.

Kinderen op kerkhof
De politie begon meteen een onderzoek, maar tast nog altijd in het duister wie er achter de grafschennis zit. Agenten die op de melding afgingen troffen jonge kinderen op het kerkhof aan. “Van die kinderen zijn gegevens genoteerd”, aldus een woordvoerster de politie. Maar ze benadrukt: "Er is echter geen bewijs dat deze kinderen iets met de grafschennis te maken hebben."

Ook op basis van de getuigenverklaringen kon de politie niemand aanhouden. “De getuigen hadden niet daadwerkelijk gezien dat er vernielingen werden gepleegd”, aldus de woordvoerster.

In het dorp gaan geruchten dat ‘iedereen’ weet wie het gedaan heeft, maar de politie kan daar niks mee. Op dit moment ligt het politieonderzoek dan ook stil. “Zodra er iemand komt die nieuwe controleerbare en bewijsbare informatie heeft dan gaan wij weer verder met ons onderzoek.”

Rekening naar dader(s)
De gemeente Altena heeft aangifte gedaan en heeft de afgelopen weken geprobeerd alle rechthebbenden van de graven op te sporen, zodat ook zij aangifte kunnen doen. Het gemeentebestuur heeft deze week opdracht gegeven de graven te laten herstellen.

De schade bedraagt volgens de gemeente bijna 25.000 euro. Zeker is dat voorlopig de gemeente of de verzekering hiervoor zal moeten opdraaien. Mochten de daders alsnog worden gevonden dan worden de kosten op ze verhaald. De brokstukken van graven waarvan nu geen nabestaanden bekend zijn, worden de komende vijf jaar bewaard. De gemeente heeft bij de graven informatiebordjes geplaatst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!