School gebouwd van populieren uit Klompengat: 'Kinderen zijn nu rustiger'
In Best groeiden van oudsher veel populieren. "Best staat bekend om de klompen- en luciferfabrieken", zegt directeur Marieke Snoeks van de school. "In het gebouw is gebruikgemaakt van populieren die hier een paar honderd meter vandaan stonden."
In kindcentrum Op 't erf zit een school en kinderopvang. De kinderen zien elke schooldag het hout van de populier die zo verbonden is het met dorp. Een deel van de buitenkant is van hout. In de klassen zijn de wanden bedekt met hout om te zorgen voor een betere akoestiek. "De lampen zijn ook van populierenhout gemaakt. Net als alle naambordjes", zegt directeur Snoeks.
Het aantal open sollicitaties stijgt volgens haar ineens flink. Veel mensen willen hier wel werken. "Het zien van hout en groen brengt je hartslag naar beneden. We willen graag dat kinderen gezond opgroeien en ook dat onze collega's hier prettig kunnen werken."
"Je ruikt het hout."
Volgens de directeur straalt het gebouw rust uit. "Je merkt dat kinderen daar ook op reageren. Ze lopen rustiger door de gangen en zijn rustig met hun werkjes bezig zijn. Ik denk dat de akoestiek daar ook heel veel in doet. Als je tegen elkaar praat, kun je gewoon een gesprek voeren. In ons vorige gebouw hoorde je veel meer omgevingsgeluid en had je veel meer galm."
Pip (11) uit groep 7 vindt ook dat het gebouw iets met je doet. "Je ruikt het hout en daar word je rustig van." Thijs (10) uit groep zes vind het vooral mooi gemaakt. "Ik vind het heel natuurlijk. Het heeft zo wel uitstraling." Nina (12) uit groep 8 is onder de indruk dat ze zelf hebben mogen helpen. "Vorig jaar hebben we in de zagerij mee hout uitgezocht. Je mocht ook aan het hout voelen."
De school is door het hout sterk verbonden met de geschiedenis van het dorp. "Best heeft tijdens carnaval de bijnaam van Klompengat", zegt René Westerlaken van de Brabantse Populieren Vereniging. "Tachtig procent van de bevolking hier had iets met de klomp. Of het nou boeren waren of de vele klompenmakers die hier zaten. De grootste klompenfabriek van Nederland stond in Best.”
De populieren krijgen een tweede leven
Volgens Westerlaken krijgen de kinderen meer waardering voor de natuur door het hout uit hun eigen dorp in het schoolgebouw. "Deze vijfhonderd kinderen herinneren zich straks dat de bomen gerooid zijn en op de zaagtafel hebben gelegen. Daar zijn ze allemaal bij geweest. Ze verblijven in een gebouw waar ze zelf een steentje aan het productieproces hebben bijgedragen. Die kinderen krijgen nu op school al wat mee van dat ze in een schoolgebouw zitten waarbij lokaal materiaal toepast is.”
Hij is blij dat de populieren een tweede leven krijgen. Ook de ouders krijgen dit nu mee. “Dan zie je dat de mensen beginnen te begrijpen dat we niet van ver hoeven te laten komen.”
De Brabantse Populieren Vereniging heeft een lespakket over de populier ontwikkeld. Het zit in twee kisten, van populierenhout uiteraard. "Het pakket is eerst in Best uitgedeeld en gaat nu naar andere scholen in Brabant waar de populieren in het landschap terug te vinden zijn.
Wie zin heeft, kan zelf de sfeer gaan proeven door een bezoekje aan de ontmoetingsruimte in het gebouw.