Gemeente verbiedt grote reünie middelbare school: 'Dit maakt veel los'

dinsdag om 12:00 • Aangepast gisteren om 09:57
nl
Draaiboek, muziek, catering en zelfs een speciale website. Sander van Peer dacht even alles voor elkaar te hebben voor een groots afscheidsfeest van ‘zijn’ Gertrudiscollege. Het gebouw van de middelbare school in Roosendaal wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Hoe leuk zou het zijn om met oud-leerlingen nog een allerlaatste keer herinneringen op te halen bij de school, dacht Sander. Inmiddels is hij een illusie armer, want de gemeente geeft geen toestemming voor het initiatief.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Het Getrudiscollege, voorheen het Gertrudislyceum, was decennialang een begrip in Roosendaal en omliggende dorpen zoals Achtmaal, Schijf en Rucphen. Maar liefst zeventigduizend leerlingen bevolkten in de loop der jaren de klaslokalen voor hun havo, vwo- en later ook mavo-diploma. “Als de muren hier konden spreken, zouden ze duizenden verhalen kunnen vertellen”, klinkt het uit de mond van Sander.

"Dit zou de laatste keer worden dat het nog op deze plek kan."

Het schoolgebouw aan de Bovendonk is niet meer in gebruik. De leerlingen zijn verhuisd naar een volledig gerenoveerde locatie elders in de stad. Het oude pand zou volgend jaar precies vijftig jaar oud zijn. Sander: “We hadden op 30 augustus passend afscheid willen nemen van het gebouw en tegelijkertijd iedereen de gelegenheid willen geven om elkaar te ontmoeten op het buitenterrein. Dit zou de laatste keer worden dat het nog op deze plek kan.”

De gemeente heeft Sander laten weten dat de bijeenkomst vanwege ‘organisatorische en logistieke uitdagingen niet haalbaar is.’ "Dit is een enorme domper", aldus de initiatiefnemer die verder weliswaar begrip heeft voor het standpunt van de gemeente. Tegelijkertijd vraagt hij zich af of er niet voor één keer een uitzondering kan worden gemaakt. Sander wordt inmiddels overladen met honderden reacties op social media van oud-leerlingen die zijn verzoek ondersteunen.

“Ik had niet verwacht dat het zoveel zou losmaken in de stad."

“Ik had niet verwacht dat het zoveel zou losmaken in de stad. Ik word er nu zelfs door wildvreemde mensen op straat over aangesproken. Eigenlijk is het ook niet zo verwonderlijk, want in 2018 heb ik een reünie georganiseerd die bezocht werd door 2500 oud-leerlingen. Met hetzelfde aantal bezoekers of zelf nog iets meer had ik nu ook rekening gehouden”, zegt Sander.

Wethouder Paul de Beer herkent zich niet in het beeld dat geschetst wordt: “Ik heb juist zelf met Sander contact opgenomen om samen te bekijken hoe we gezamenlijk een afscheidsmoment zouden kunnen creëren. Daarbij heb ik aangegeven dat dit wel voor de zomer zou moeten plaatsvinden omdat het pand daarna verder voorbereid wordt voor de sloop. Daarna heb ik niks meer van hem gehoord.”

"Wanneer ik morgen op de groene knop duw, zou de reünie zoals gepland gewoon kunnen doorgaan.”

De wethouder besloot daarop om zelf het initiatief te nemen voor een bijeenkomst begin juli. “We denken daarbij aan de mogelijkheid waarbij oud-leerlingen met docenten nog een laatste keer in het gebouw kunnen kijken. Met daarnaast wat horeca erbij”, aldus de wethouder.

Sander ‘waardeert’ de inspanningen van de gemeente maar ziet meer in zijn eigen plan. “Wanneer ik morgen op de groene knop duw, zou de reünie zoals gepland gewoon kunnen doorgaan.”

De Roosendaler heeft hiervoor echter nog geen vergunningsaanvraag gedaan. “Wanneer er een aanvraag voor bijvoorbeeld een bijeenkomst op het grasveld naast de school binnenkomt, zullen we daar serieus naar kijken. Maar tot nu toe hebben we nog niks gezien”, aldus Paul de Beer.

De gebouwen van de school gaan dit najaar tegen de vlakte (foto: Erik Peeters)
De gebouwen van de school gaan dit najaar tegen de vlakte (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!