Eindhoven krijgt er een hele stad aan inwoners bij: 'Het past'

Gisteren om 18:30 • Aangepast vandaag om 10:50
nl
Eindhoven bereidt zich voor op de komst van 60.000 nieuwe inwoners. Dat is bijna net zoveel als heel Bergen op Zoom. Donderdag maakte de gemeente bekend welke extra voorzieningen daarvoor nodig zijn. Van huisartsenpraktijken en zwemlocaties, tot veel meer speelplekken. Tegelijkertijd maakt het gemeentebestuur ook kanttekeningen. Want wie gaat dit allemaal bouwen? En kan het elektriciteitsnet het wel aan?
Profielfoto van Rogier van SonProfielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Afgelopen maandag werd bekend dat er flink wat miljarden nodig zijn om de hele Brainportregio met 21 gemeenten leefbaar te houden. Donderdag gaat het juist alleen over de voorzieningen in Eindhoven, nu daar zoveel inwoners bijkomen.

De stad telt nu 250.000 inwoners en staat aan de vooravond van een enorme groei. Dat komt mede door de uitbreiding van ASML over een paar jaar aan de westkant van de stad.

Als Eindhovenaar vraag je je direct een aantal zaken af, zo vertelt wethouder Stijn Steenbakkers: “Kan mijn kind naar school? Heb ik een huis? Kan ik naar mijn werk komen? En de vraag die daarna vaak komt is: kan ik nog bij een huisarts en een tandarts terecht?”

"Problemen met energievoorziening kunnen een groot obstakel vormen."

Daarom ontwikkelde Eindhoven de afgelopen anderhalf jaar een nieuw model om te berekenen wat er aan voorzieningen nodig is om de stad verder te laten groeien. Daaruit komt een top vijf van voorzieningen waar op korte termijn zeker aan gewerkt moet worden, bijvoorbeeld omdat het nu al knelt.

Voorzieningen die op korte termijn nodig zijn:

  • Meer kinderopvang en buitenschoolse opvang.
  • Extra eerstelijns medische zorg zoals de huisarts, tandarts, fysiotherapeut.
  • Uitbreiding van commerciële sportvoorzieningen, zoals fitnessruimtes.
  • Meer koffiezaken, lunchrooms en restaurants buiten de ring.
  • Twee extra parken buiten het centrum.

Voorzieningen die op langere termijn nodig zijn:

  • Uitbreiding van het aantal speelplekken.
  • Extra sportlocaties, zoals sporthallen en locaties voor zwemlessen.
  • Uitbreiding en betere spreiding van het tweedelijns GGZ-aanbod.
  • Gebouwen waar buurtontmoeting en cultureel aanbod samenkomen.

En ook naar de verdere toekomst is al gekeken. Wethouder Samir Toub: "Eindhoven verkleurt letterlijk en figuurlijk. Ongeveer zestig procent van de stad heeft een migratie-achtergrond. Dat doet iets met de vraag in de stad. Zoals de vraag naar een ander type sportveld, bijvoorbeeld meer cricketvelden in plaats van voetbalvelden. Maar ook hoe je omgaat met de mogelijk veranderende zorgvraag.”

De gemeente weet dat er knelpunten zijn. Lang niet alles is een taak van de gemeente om te realiseren, maar het is wel wenselijk dat het er komt. “Ondanks dat we in de meeste gevallen niet primair verantwoordelijk zijn voor realisatie, voelen we onze verantwoordelijkheid wel”, laat het bestuur weten.

Wie gaat er bouwen met alle personeelstekorten? En wat te denken van problemen met de een overbelast energienetwerk? “Dat kan een groot obstakel vormen. Bedrijven en instellingen kunnen vestiging uitstellen of verplaatsen als energievoorziening onzeker is ”

"Het past."

De wethouders gaan er vanuit dat er nog regelmatig aan de knoppen gedraaid moet worden van het model. Want: "Het heeft ook te maken met hoe snel de groei van de bedrijven gaat. Welke mensen komen er? Zijn het internationals met of zonder kinderen?", legt wethouder Steenbakkers uit.

Belangrijkste conclusie volgens de wethouder: "Het past. Er is bij de ontwikkelingen van gebieden meer ruimte ingepland, dan we volgens de nieuwe berekeningen nodig hebben.”

Hoeveel geld er nodig is om alle voorzieningen naar een hoger plan te tillen, weten de wethouders nog niet. Dat wordt later bepaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!