Het is te heet in deze stad en daarom is er nu een rivier

dinsdag om 08:30 • Aangepast dinsdag om 11:37
nl
De meters slaan flink in het rood als het in de zomer heet wordt in Helmond. De versteende binnenstad heeft teveel hittestress. En dus wil het gemeentebestuur de rivier de Stadse Aa terugbrengen. In de jaren zeventig is die gedempt, maar nu is het stromende water weer hard nodig om de stad te verkoelen. In juni opent de gemeente ook een nieuw park bij de rivier.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De Stadse Aa ligt al een tijdje boven de grond bij het kasteel van Helmond, maar dat is maar een piepklein stukje. De gemeente wilde het riviertje helemaal doortrekken tot aan Aarle-Rixtel, zo'n zes kilometer verderop en dat is nu gebeurd. Alleen het wandelpad moet nog afgemaakt worden. Samen met het waterschap en de provincie is de Aa uitgegraven. “Voor het eerst in vijftig jaar stroomt hier weer een rivier,” zegt wethouder Arno Bonte verheugd.

Het riviertje en het groen erlangs gaat drie doelen dienen, volgens Bonte. “Het is verkoeling voor de stadsbewoners, het is goed voor de biodiversiteit en er kan extra water bij als het hard regent. De bewoners hoeven zich geen zorgen meer te maken over natte voeten.”

"Eerder nog groezelige parkeerplek voor 150 auto's."

De Stadse Aa slingert zich nu door Helmond, maar moet wel hier en daar onder de weg door. De route gaat helemaal tot aan het zogeheten Gulden Land bij Aarle-Rixtel, een nieuw fiets- en wandelpark, dat eerder al is geopend.

Nu voegt zich daar ook het in de volksmond genoemde Watertorenpark bij. Eerder was dit nog een groezelige parkeerplek voor 150 auto’s, nu moet het een groen paradijs worden voor spelende kinderen en ouderen die lekker aan de waterkant kunnen zitten, als het aan de wethouder ligt.

"Bewoner gezocht voor 47 meter hoge watertoren."

De Stadse Aa en de parken die er langs liggen, krijgen veel natuurlijk groen en geen strak aangelegde perkjes om een walhalla voor bijen en vogels te maken langs de waterkant. Een baan voor freerunners ligt er al en een speelplek met kabelbaan. “Dat was een grote wens van de buurt, er wonen hier veel kinderen.”

Ook is er een uitlaatplaats voor honden en veel bankjes en tafeltjes met schaakborden. Dit alles in de schaduw van een grote watertoren. De naam is veranderd naar 25 Septemberpark. “Als je in de watertoren bent en je kijkt naar beneden, dan kun je 25 Septemberpark lezen in het object voor de freerunners," zegt Bonte trots.

"Nog steeds veel delen waar vergroening moet plaatsvinden."

Maar dan moet je wel in de beeldbepalende watertoren kunnen komen en die zit nog potdicht. De gemeente zoekt nog een bewoner voor het ruim 47 meter hoge monument. Een exploitant met een goed idee. Helmond vroeg vorig jaar aan de inwoners wat er met de toren moet gebeuren. Horeca of evenementen staan op het wensenlijstje. Een klimmuur? Abseilen? Een mooie skybar? In september hoopt de gemeente meer te kunnen vertellen en wil dan met een tender komen. Daarbij worden partijen uitgenodigd om een idee in te dienen.

De wethouder hoopt dat Helmond in 2050 goed aangepast is aan de veranderingen in het klimaat. Geen overstromingen meer en geen hittestress meer. “Er zijn nog steeds veel delen in Helmond waar vergroening plaats moet vinden, we zijn nog niet klaar. Zo worden er jaarlijks 150 nieuwe bomen bij geplant.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!