Het is heet! Zo koel je het snelst je drankje
Eline Jurgens en Laurens Vedder werken als docent bij de opleiding chemie van Avans Hogeschool. Zij deden de ultieme test om te achterhalen hoe jij je drankje het snelst kunt koelen.
Ze testen drie manieren:
- Je flesje koelen in ijs met water
- Je flesje koelen in ijs met zout
- Je flesje koelen in ijs met zout en water
Je flesje bier tot een drinkbare zes graden afkoelen in ijs met water, duurt een kwartier. Zeker goed te drinken dus. Maar als je echt dorst hebt, kan een kwartier lang duren.
De temperatuur van het bier in het ijsbadje met keukenzout, is na twaalf minuten rond het vriespunt. Zo gaat het koelen dus sneller én het biertje is veel kouder. Zout verlaagt namelijk het vriespunt van het ijs.
Je moet er wat voor over hebben
Wie ook die twaalf minuten te lang vindt duren, kan het flesje het best in het badje met ijs, zout én een scheut water zetten. En vervolgens het flesje zeven minuten lang roeren.
In zeven minuten tijd, zakt de temperatuur van het biertje naar drie graden. "Je hebt er wel wat spierballen voor nodig maar dit gaat echt het snelste", legt Vedder uit. "Het roeren helpt omdat je daarmee de warmte de hele tijd verspreidt."
En voor wie nu denkt: van bier ga ik me op zo'n hete dag niet beter voelen, ik heb liever frisdrank: Ook als je frisdrank wilt koelen, werkt dit 'simpele' trucje perfect.