Café Boerke Verschuren blijft open ondanks vier aanslagen, camera voor deur
Café Boerke Verschuren in de wat sjiekere Bredase wijk Ginneken was sinds december al drie keer doelwit van explosies en pogingen tot brandstichting. En afgelopen dinsdagnacht was het voor de vierde keer raak. Een steen door de ruit gooien mislukte, maar er werd wel opnieuw brand gesticht. Toch blijft de zaak open, terwijl andere panden wel worden gesloten.
"Dit soort aanslagen worden niet alleen maar door criminelen gedaan", zegt Depla. "Steeds vaker zien we dat het door een of ander conflict in de persoonlijke sfeer komt. Waar ze elkaar vroeger voor de bek sloegen, gebeurt nu dit."
"Er moet natuurlijk wel een goede reden zijn om tot sluiting over te gaan."
Het speelt voor de burgemeester van Breda mee in zijn beslissing om café Boerke Verschuren niet te sluiten. Een beslissing die hij zegt uiterst zorgvuldig te hebben genomen. Hij hanteert daarbij een aantal stevige criteria.
"Want", zo zegt hij, "er moet natuurlijk wel een goede reden zijn om bij een zaak tot sluiting over te gaan. En de beslissing moet natuurlijk ook standhouden bij een rechter. Ik weet nog wel dat ik bij het eerste pand dat ik als burgemeester na een schietpartij sloot, werd teruggefloten door de rechter."
Depla leunt bij zijn beslissing om een bedrijf of pand te sluiten zwaar op informatie die hij van de politie ontvangt. Zijn er criminele activiteiten gaande? Of is de eigenaar actief in dat milieu? Bij eigenaar Johan de Vos van Boerke Verschuren is dat niet het geval. Er zijn dan ook ook geen wapens, drugs of andere illegale zaken aangetroffen.
Na een van de eerdere aanslagen op café Boerke Verschuren werd op 19 januari van dit jaar een 18-jarige man aangehouden. Die moet in september voor de rechter verschijnen en mogelijk wordt dan meer duidelijk over het motief. "De conclusie om Boerke Verschuren open te laten, is dan ook te rechtvaardigen, want er zijn geen acute risico's", vindt Depla.
Meerdere malen gaf De Vos in de media aan dat hij geen flauw idee heeft wie er achter de aanslagen zit. Depla gelooft hem niet meteen op zijn blauwe ogen, maar zijn openheid en medewerking aan het onderzoek helpen wel. "Johan kent zijn verantwoordelijkheid, geeft volledig openheid van zaken en neemt zelf ook maatregelen", zegt Depla.
"Of je nu uit het Ginneken of de Haagse Beemden komt, de analyse blijft gelijk."
Extra maatregelen neemt Breda zelf ook, want Paul Depla blijft als burgemeester natuurlijk wel verantwoordelijk voor de veiligheid in de wijk. Via een brief zijn de bewoners zaterdagochtend door hem geïnformeerd. "Dit soort zaken zorgen natuurlijk in de buurt voor onrust en gedoe", vertelt Depla. "Maar ook bij eigenaar Johan de Vos en zijn personeel. We zetten daarom onder meer op de Ginnekenmarkt een mobiele surveillancecamera in. De dader moet zich niet langer onbespied voelen."
Depla houdt dus alle informatie die hij krijgt tegen het licht en baseert daarop zijn beslissing om een pand wel of niet te sluiten. Dat hij zich door andere zaken laat leiden, zoals in Breda de ronde doet, verwijst hij naar het land der fabelen. Dat hij Johan de Vos in zijn rol als bestuurslid van brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland goed kent, speelt volgens hem geen rol. Ook het feit dat het Ginneken één van de sjiekere wijken in Breda is, maakt niet uit. "Iedereen is voor mij gelijk", besluit Depla. "Of je nu uit het Ginneken of uit de Haagse Beemden komt. De analyse blijft hetzelfde."