Uitgemergelde paarden weggehaald bij handelaar: 'Erger kon haast niet'
De dierenhandelaar kreeg eerder al een waarschuwing van de LID dat hij beter voor zijn dieren moest zorgen. Bij een nieuwe controle vorige week bleek de situatie van de pony's en het paard juist verslechterd te zijn.
"De dieren waren erg vermagerd, erger kon haast niet", zegt woordvoerder Jelko de Ruijter van het LID. De stal waar de dieren zaten, voldeed niet aan de richtlijnen. Zo trof de inspectiedienst veel uitstekende delen aan. Maar met name de verzorging van de dieren liet te wensen over. De dieren kregen te weinig en ongeschikt eten en de gebitten van de paarden waren in hele slechte staat.
Medische zorg
De inspectiedienst vreesde voor het leven van de dieren en besloot ze in bewaring te nemen. De pony's en het paard zijn onderzocht door een dierenarts en meegenomen naar een geheime opvanglocatie. Daar krijgen ze medische zorg en moeten ze weer op gewicht komen.
De eigenaar van de paarden draait op voor alle kosten voor transport, tijdelijk onderdak en (medische) verzorging. Hij kreeg ook een proces-verbaal.
Op het verwaarlozen van dieren staan geldboetes die volgens de LID kunnen oplopen tot 90.000 euro. In ernstige gevallen mag iemand levenslang geen dieren meer houden.
Gevangenisstraf
Doet een eigenaar dat toch, kan die een gevangenisstraf krijgen die kan oplopen tot een aantal jaar, afhankelijk van hoe vaak iemand de fout ingaat.
De paarden uit Wagenberg zijn in bewaring genomen door de LID en niet in beslag genomen in opdracht van een Officier van Justitie. Daarmee bestaat de kans dat de eigenaar zijn dieren terug kan krijgen, maar die is volgens De Ruijter erg klein. De diereneigenaar moet dan alle kosten die op hem zijn verhaald, hebben terugbetaald. Ook moet de eigenaar financieel in staat zijn om voor de dieren te zorgen en de situatie in de stal moet zijn verbeterd.
De LID handhaaft op wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het hele land komen in actie na oproepen via Meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps-en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren.