Rechter zet streep door dwangsom voor Oekraïne-opvang van 'opa en oma'

Vandaag om 18:53 • Aangepast vandaag om 20:14
nl
De opvang van Oekraïense vluchtelingen bij Leon Bronckers en Deborah van der Meere aan de Vaartweg in Dongen mag voorlopig toch doorgaan. De rechtbank in Breda heeft bepaald dat de dwangsom van tweeduizend euro per week die de gemeente eerder oplegde, opnieuw niet van kracht is.
Profielfoto van Mees van Roosmalen
Geschreven door

Leon Bronckers noemt de uitspraak goed nieuws: “De hele last onder dwangsom is vernietigd. Dat betekent dat we voorlopig even klaar zijn. We kunnen een klein feestje vieren.” Volgens Leon werken veel bewoners van de opvang deeltijd, bijvoorbeeld in de schoonmaak bij de Efteling, en sturen ze wat ze overhouden direct naar hun familie in Oekraïne. “Wij draaien op voor de kosten: gas, water, stroom, koffie en internet. Dat is flink wat, maar we werken allebei en kunnen het dragen. We doen dit omdat mensen hun huis zijn kwijtgeraakt door oorlog. We zijn geen criminelen.”

Leon en Deborah bieden al bijna twee jaar onderdak aan veertien Oekraïense vluchtelingen. De bewoners noemen hen vaak ‘opa en oma’. Maar de gemeente Dongen wil dat alle Oekraïners op één centrale plek in de gemeente worden opgevangen. Omdat het stel zich niet aan de regels zou houden en niet over een vergunning beschikt, legde de gemeente een dwangsom van tweeduizend euro per week op. Het stel maakte daar in maart bezwaar tegen.

De rechter bepaalde toen al dat de dwangsom, die bedoeld was om de opvang te beëindigen, niet mocht worden geïnd zolang de gemeente nog geen nieuw besluit had genomen over het bezwaar van Leon en Deborah. Dat besluit liet op zich wachten, waardoor opnieuw een rechtszaak volgde.

Nieuw besluit over bijgebouw
Op 15 april kwam de gemeente met een besluit: wonen in het hoofdgebouw aan de Vaartweg werd toegestaan, maar het bijgebouw mocht niet worden gebruikt als woonruimte. Volgens de gemeente stond dat niet in het bestemmingsplan. Dat betekende dat de drie volwassenen en drie kinderen die daar verblijven, uiterlijk 8 mei moesten vertrekken.

Leon gaf toen aan in beroep te gaan tegen dit besluit. “Als het echt niet anders kan, kunnen de zes bewoners van het bijgebouw in het hoofdgebouw terecht,” zei hij. “Dat is minder comfortabel, maar het kan wel.”

Hij vermoedde dat de gemeente de datum van 8 mei bewust koos, zes weken nadat een bewoonster was bevallen: “Je mag moeder en kind niet binnen die tijd op een andere plek huisvesten.”

Dwangsom buiten werking
De rechter heeft nu bepaald dat de dwangsom buiten werking blijft. Voor Leon en Deborah betekent dit dat zij hun opvang zonder financiële druk kunnen voortzetten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.