VIDEO

Ton heeft 80 eikenprocessierups-nesten: 'Dit lost plaag op'

Gisteren om 17:30 • Aangepast gisteren om 22:24
nl
Tachtig eikenprocessierupsnesten op één plek. De een krijgt er al kriebels van door er alleen al aan te denken, maar dat geldt niet voor Ton Stokwielder. In Loon op Zand heeft hij zogenoemde vlinderfilterhotels vol met de kriebelbeestjes. Parasieten en andere insecten komen daar op af om zich te voeden met die nesten. "Zo zou de plaag zich vanzelf kunnen oplossen."
Profielfoto van Lav LukacProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Op de meeste plekken laat de gemeente de nesten van eikenprocessierupsen weghalen door bedrijven die de nesten wegzuigen of verbranden. "Als je de nesten verbrandt, maak je ook de parasieten en insecten dood die de rupsen opeten. Die parasieten lossen een deel van het probleem juist op. Maar die brengen ze naar de verbrandingsoven", legt Ton uit.

Ton verbrandt de dieren niet, maar hij gaat zo te werk:

  • De nesten worden bewaard op een quarantaineplek, omringd door water. Daardoor kunnen de rupsen niet weg.
  • De parasieten leggen eitjes op de rupsen. Uit die eitjes komen larven die de rupsen opeten.
  • Net voor de niet gedode rupsen zich ontpoppen, gaan ze samen met de parasieten in zogenoemde 'vlinderfilterhotels'.
  • Daarna worden de larven vliegen. Die kunnen uit het hotel, door de gaatjes, ontsnappen.
  • De enkele rups die nog in leven is gebleven in het nest ontpopt zich, zoals dat gaat, tot vlinder.
  • De vlinders kunnen niet uit het hotel ontsnappen en gaan op die manier dus alsnog dood.

De vlinders kunnen in het jaar erop dus niet zorgen voor nóg meer eikenprocessierupsen. En tegelijkertijd zorgen de vliegen voor natuurlijke bestrijding van de rups.

In de regio Loon op Zand, waar Ton dit al zes jaar doet, zit inmiddels in 80 procent van de rupsen een parasiet. Een vrij effectieve manier van bestrijden dus. Het is volgens hem handiger om deze natuurlijke wijze van bestrijden te gebruiken, omdat er zo dus meer parasieten komen die de rups opeten.

Een groen vlinderfilterhotel, zoals hier op de foto, voorkomt tot wel honderdduizend rupsen (foto: Omroep Brabant).
Een groen vlinderfilterhotel, zoals hier op de foto, voorkomt tot wel honderdduizend rupsen (foto: Omroep Brabant).
De nestkasten met rupsen voordat ze in de groene hotels gaan (foto: Omroep Brabant).
De nestkasten met rupsen voordat ze in de groene hotels gaan (foto: Omroep Brabant).
Zo ziet het eruit als de nesten in het vlinderhotel zitten, door de gaatjes kunnen de vliegen er wel uit maar de vlinders niet (foto: Omroep Brabant).
Zo ziet het eruit als de nesten in het vlinderhotel zitten, door de gaatjes kunnen de vliegen er wel uit maar de vlinders niet (foto: Omroep Brabant).

Een vlinderfilterhotel gevuld met nesten voorkomt tot wel honderdduizend nieuwe rupsen, volgens Ton. Dat hotel werkt dus goed. "In de regio's waar we de vlinderfilterhotel inzetten en rupsen niet naar de verbrandingsoven brengen, is een veel minder hoge plaagdruk", weet Ton.

De methode heeft hij verkocht aan tien gemeenten in Brabant die de uitvinding inmiddels gebruiken. Er hangen vierhonderd metalen nestkasten van Ton in Nederland en een groot deel daarvan staat in onze provincie. Vaak hangen ze hoog in de boom, en worden ze op den duur verzameld om in Loon op Zand in het groene vlinderfilterhotel te gaan.

Gemeenten draaien op voor kosten
Het expertisecentrum voor de eikenprocessierups vindt het een interessante methode om de natuur in stand te houden. Toch vraagt ze zich wel af of het breder door gemeenten opgepakt gaat worden, omdat gemeenten daar zelf voor moeten zorgen.

"Veel gemeenten willen zo weinig mogelijk geld kwijt zijn aan de bestrijding van nesten", weet een woordvoerder van het expertisecentrum. "Vaak zien we dat gemeenten alleen de portemonnee trekken als er veel overlast is van de rups. Maar preventief willen ze vaak niet veel doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!