Anti-azc demonstranten krijgen rekening gepresenteerd na gooien met eieren
In de avond van donderdag 20 maart verzamelt een grote groep betogers zich bij het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel, de gemeente waar Berlicum onder valt. Ze bekogelen het gemeentehuis met eieren. Die nacht wordt er ook nog brand gesticht op de plek in Berllicum waar het azc moet komen en de volgende ochtend hangen er op die plek varkenspoten aan het hek.
"Nu komt de gemeente ook nog met deze factuur aanzetten. Dat is toch raar?"
De actiegroep Geen AZC in Berlicum is die avond vertegenwoordigd bij het gemeentehuis, maar zegt ‘geen idee’ te hebben waarom er nu opeens schoonmaakkosten op het drietal worden verhaald.
“Na het protest in maart werden er politieboetes uitgedeeld voor het gooien van de eieren", zegt een woordvoerder van de groep woensdag. "Die boetes hebben we samen met alle demonstranten betaald. Maar nu komt de gemeente ook nog met deze factuur aanzetten. Dat is toch raar?"
Een woordvoerder van de gemeente Sint-Michielsgestel legt uit dat het simpelweg gaat om de totale gemaakte schoonmaakkosten. "Ei kan erg hardnekkig zijn. Als dat indroogt krijg je flinke schoonmaakkosten. Het bedrag behelst alle gemaakte schoonmaakkosten, en die kosten worden verhaald op de mensen die door de politie zijn herkend op bewakingsbeelden."
"Kosten verhalen op drie mensen, dat vinden wij niet eerlijk."
De actiegroep is een crowdfunding gestart om de factuur voor het drietal te kunnen betalen. Woensdagochtend is er een bedrag van 1130 euro opgehaald. “De gemeente zegt de hele tijd dat ze zo graag wil verbinden. Nou, dit is geen verbinden”, stelt de woordvoerder van de actiegroep. Volgens diezelfde woordvoerder zijn het bovendien ‘maar eieren’ die zijn gegooid.
“Je vernielt er niets mee, het wordt alleen een beetje vies en het moet schoongemaakt worden. Wij vinden het ook vreemd dat de kosten niet zijn verhaald op ons allemaal, maar enkel op drie mensen van de groep. Dat vinden wij niet eerlijk."
De gemeente ziet dat anders: “Op het moment dat er schade wordt veroorzaakt aan eigendommen van de gemeente of in de openbare ruimte, proberen we de kosten te verhalen op de geïdentificeerde schuldigen", zegt een woordvoerder. "Anders moet de totale gemeenschap die kosten dragen. Dat doen wij, en volgens mij alle andere gemeentes in Nederland, altijd.”
De gemeente verhaalt de schade op het drietal omdat ‘zij als enigen herkenbaar waren’, laat de gemeentewoordvoerder weten. Volgens de Nederlandse burgerlijke wet is bijvoorbeeld het beschadigen of besmeuren van een gemeentehuis een zogeheten 'onrechtmatige daad'. In het kader van groepsaansprakelijkheid kan de schade op iedere persoon van een groep verhaald worden.