Bouw van megastal kan doorgaan, Raad van State veegt bezwaren van tafel

Vandaag om 13:28 • Aangepast vandaag om 16:18
nl
De bouw van een nieuwe stal voor ruim achtduizend varkens aan de Rooije Hoefsedijk in Gemert kan doorgaan. De Raad van State heeft dit woensdag bepaald. Hiermee lijkt een eind te zijn gekomen aan een voortslepende discussie. Omwonenden maken zich al jaren zorgen over deze plannen, omdat die tot stankoverlast en gezondheidsklachten zouden leiden. Stichting Mens en Dier had de zaak namens hen aangespannen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens de Raad van State neemt de varkenshouder voldoende maatregelen om de uitstoot van ammoniak en stikstof binnen de perken te houden.

Nu er groen licht is gegeven, is de weg voor het familiebedrijf van Janny en Joep Jans vrij om een eindje verderop een hypermodern complex te bouwen. De investering die hiervoor nodig is, willen ze terugverdienen door het aantal dieren dat het gaat houden te verdubbelen.

"We zijn erg blij met de uitspraak van de Raad van State."

Jaren geleden al kondigden zij aan om hiervoor hun verouderde varkensstallen aan dezelfde straat te gaan slopen. Of dat echt gaat gebeuren, is de vraag. "Voor nu zijn we erg blij met de uitspraak van de Raad State", laat Janny Jans weten. "maar wat we nu gaan doen, daarover moeten we nog nadenken. De situatie nu is heel anders dan die van vijf jaar geleden toen we voor deze plannen een vergunning kregen. Alles ligt sindsdien stil."

Tijdens de gerechtelijke procedure, bleef hun bedrijf 'gewoon' doordraaien. Janny Jans: "Je moet nooit je oude schoenen weggooien, voor je nieuwe hebt. Al heeft het wel geruime tijd geduurd voordat de uitspraak er ligt. De gemeente valt niets te verwijten, het is eerder de rechtsgang die zo lang heeft geduurd."

Verdubbeling
Nederlands hoogste rechtsorgaan plaatste wel een kanttekening bij een besluit van het college van burgemeester en wethouders. Dat had in december 2020 een omgevingsvergunning niet mogen verstrekken, omdat die botste met het toen geldende bestemmingsplan.

Wethouder Willeke van Zeeland erkent woensdag dat er bij de vaststelling van de vergunning 'iets niet goed is gegaan'. Dat is daarna door de gemeenteraad rechtgezet.

Felle discussies
Het verlenen van de vergunning leidde destijds tot felle discussies in de gemeenteraad en tot maatschappelijke onrust in de woonwijk op 900 meter van de geplande varkenshouderij. Bewoners begonnen een petitie die duizenden reacties opleverde.

“De intensieve varkenshouderij zorgt in deze regio voor een slechte luchtkwaliteit”, zo zei een van de initiatiefnemers, Daniëlle van Dijck, in 2020. "De gemeente moet haar inwoners beschermen tegen nog meer varkens en daarmee nog meer luchtvervuiling en stankoverlast."

Stichting Mens en Dier was woensdag onbereikbaar voor een reactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!