Streeklikeuren komen vaak uit… een heel andere streek
Omroep Brabant bekeek (en proefde) meerdere likeuren die verkocht worden als ‘streeklikeur’: een lokaal product dat de smaak en cultuur van een bepaalde regio zou moeten representeren. Het zijn vaak gegeven cadeautjes en ook lokale horecazaken schenken en verkopen veel van de drankjes.
Bossche Draak komt uit…
De exacte herkomst blijkt vaak een andere te zijn dan de marketing rond deze drankjes doet vermoeden. Zo wordt het Moeierboompke, vernoemd naar een oude boom in het centrum van Etten-Leur, vervaardigd bij Zuidam Distillers, 35 kilometer verderop in Baarle-Nassau.
En wie denkt dat De Bossche Draak wel in de stad van de beroemde fontein gemaakt moet worden, heeft het mis. “In Brabant konden we geen partij vinden die het kon maken”, zeggen de bedenkers van het drankje, die zelfs uit moesten wijken naar een andere provincie. Welke provincie, dat blijft helaas onduidelijk
Hoe smaakt de Kempen?
Het zijn niet de enige streeklikeur-makers die liever niet aan de grote klok hangen waar hun drankje precies vandaan komt. “Wij verstrekken hierover geen informatie en hebben verder ook geen interesse”, antwoordt de verkoper van het Kempisch Kwartierke bijvoorbeeld op vragen van Omroep Brabant.
De Kempen zijn trouwens goed vertegenwoordigd als het gaat om streeklikeuren. Zo is ’t Nipperke uit Eersel misschien wel een van de bekendste van onze provincie. Al wordt dit drankje, met als ondertitel ‘De smaak van de Kempen’, helemaal niet in de Kempen gemaakt: Jonkers Distillers in Tilburg neemt de productie voor zijn rekening.
Bossche bollen uit Zeeland
Waar zouden we zijn zonder Jonkers? Ook de likeur van Bergen op Zoom, Krabbelèr, wordt gemaakt aan de Polluxtraat in de Kruikenstad. Net zoals Bokhamer Likeur trouwens, een Tilburgs drankje waarvan de bedenker graag ‘discreet om wil gaan’ met de herkomst ervan.
Bakkerij Jan de Groot, bekend van de beroemde Bossche bollen, is dan weer wel verrassend transparant: hun ‘Echte Bosschebol Likorette’ wordt ‘ergens in de provincie Zeeland’ gemaakt. Liefhebbers van de Bossche zoetigheid kunnen trouwens ook in Arcen (Limburg) terecht, daar maakt stokerij De IJsvogel een ‘Bossche Bollen Likeur’. En dan heb je ook nog een ‘Brabantse Bossche Bol Likeur’, exclusief verkrijgbaar in… Middelburg.
Port uit Eindhoven
Als het gaat om lokale drankjes valt ook Eindhoven op. Naast een enorme hoeveelheid lokaal gebrouwen bieren vernoemd naar stadsdelen, bezienswaardigheden en lampen kun je daar ook Brain Port kopen. Inderdaad, dat is een port. Maken ze dat ook al in de slimme regio?
Nee, dit drankje komt uit Portugal. Maar de maker, Oscar Quevedo van het gelijknamige porthuis, is speciaal naar Eindhoven gekomen om inspiratie op te doen! ‘In het hart van de innovatieve Brainportregio, omringd door de natuur en de gemoedelijkheid van de Kempen, is door Oscar Quevedo een port ontwikkeld voor levensgenieters én pioniers’, zo lezen we. Proef je verder niks van, maar lekker is hij wel.