Eerste Brabanders ingeënt tegen Mexicaanse griep

5 november 2009 om 21:05
nl
In Eindhoven zijn de eerste mensen ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Patiënten van huisarts Maarten Keunen hadden de primeur in Brabant. Alleen mensen uit de zogenoemde risicogroep kregen een prik. Zij hebben allemaal een oproep hadden gekregen om zich te laten inenten.
Geschreven door

In totaal werden 700 patiënten in amper vier uur tijd ingeënt. Over tien dagen moeten zij terugkomen voor nog een tweede prik.

Keunen is als eerste huisarts begonnen met vaccineren. Veel van zijn collega's volgen pas begin volgende week. Tot nu worden alleen mensen uit de zogenaamde risicogroep opgeroepen voor de Mexicaanse griepprik. Dat zijn patiënten die al een oproep krijgen voor de reguliere griepspuit: zwangere vrouwen vanaf week 14 in de zwangerschap, personeel in de medische zorg dat direct contact heeft met risicopatiënten, en mantelzorgers van risicopatiënten. De gezondheidsraad adviseert maandag of ook kinderen preventief ingeënt moeten worden.
Extra bemanning huisartsenpost
De callcenters van de huisartsenposten in Oost-Brabant en deze posten zelf worden vanaf komend weekend bemand met extra mensen. Op de posten komen huisartsen en doktersassistenten bij. Hiertoe is besloten omdat er steeds meer wordt gebeld over de Mexicaanse griep.

Voor ongerustheid is echter geen reden, zegt directeur Gerben Welling van de twee overkoepelende huisartsenposten in Oost-Brabant. In deze regio zijn zelfs minder mensen ziek door de Mexicaanse griep dan elders in het land.

De betere bezetting van het callcenter en de huisartsenposten gebeurt om het zekere voor het onzekere te nemen. Welling zegt ook dat het in deze tijden van extra drukte op de huisartsenposten van groot belang is dat patiënten altijd eerst bellen met het centrale nummer 0900-8860 en niet zomaar onaangekondigd naar de huisartsenpost gaan.

"En wie zich doordeweeks overdag niet goed voelt, moet niet wachten tot het avond is, maar direct contact opnemen met de eigen huisartspraktijk. Denk ook aan het op tijd aanvragen van herhaalrecepten bij de eigen huisarts. Alle beetjes helpen om de bereikbaarheid van het callcenter optimaal te houden en de wachttijd aan de telefoon te beperken", zo voegt de directeur er aan toe.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.