Jeroen Bosch Ziekenhuis wil zelf radioactief materiaal maken

11 april 2010 om 11:47 • Aangepast 21 april 2020 om 23:45
nl
De kans is groot dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch binnenkort aan de slag gaat met een zelf ontwikkelde methode die het acute tekort aan isotopen kan halveren. Isotopen worden gebruikt om van buitenaf naar organen te kijken.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Isotopen zijn radioactief. Het tekort is ontstaan doordat de kernreactor in Petten een half jaar stilligt voor onderhoud. De centrale in Petten is goed voor de productie van een derde van alle medische isotopen wereldwijd. Door de schaarste moeten met name kankerpatiënten lang wachten voor ze onderzocht kunnen worden. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis speelt al langer met het plan om een andere radioactieve stof te gebruiken als alternatief voor isotopen. Het ziekenhuis wil die stof, ribidium, zelf produceren. Het is nog de vraag of dat ook mag.
Apparaat
Roel Claessens van het ziekenhuis in Den Bosch heeft een apparaat ontwikkeld om het stofje mee op te wekken. Begin 2008 heeft hij een verzoek ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg om het zelf opgewekte materiaal voor medische doeleinden te gebruiken.

Volgens de Inspectie heeft het ziekenhuis dan een fabrikantenvergunning nodig. Het ziekenhuis meent dat het wel toegestaan is om zelf een kleine hoeveelheid te produceren en dreigt daar nu ook mee te beginnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.