Heidebrand bij Oisterwijk geblust
De brand begon voor het middaguur en breidde zich langzaam uit. Korpsen uit Oisterwijk, Goirle, Tilburg, Haaren en Udenhout rukten met in totaal vijftig brandweerlieden uit om de brand te bestrijden. Drie brandweermannen raakten onwel door hitte en rook en werden ter plaatse door ambulanceverpleegkundigen behandeld.
Helikopters
Omdat het gebied moeilijk bereikbaar was, kreeg de brandweer hulp van vliegbasis Gilze-Rijen die drie helikopters inzette. De Chinook- en Cougar-helikopters waren uitgerust met flexibele waterzakken die onder de helikopter hingen. Zo konden ze per keer respectievelijk 10.000 en 2500 liter water vervoeren. Bij het nablussen is vrijdagavond de Cougar-helikopter vervangen door een tweede Chinook-helikopter, zodat er tot het donker telkens 10.000 liter water over het getroffen gebied kon worden uitgestort.
Ook een politiehelikopter is ingezet. Deze hielp door het maken van warmtebeelden van het gebied.
Bluswater uit ven
Even voor halftwaalf vrijdagmorgen kwam de eerste melding binnen, waarna de brandweerkorpsen uitrukten. Om de brand te blussen haalden de brandweer en de helikopters water uit de naburige vennen Belversven op de Kampina en het Beeldven en uit grondwaterpompen en de Essche stroom.
De schade van de brand is in vergelijking met de brand op de Strabrechtse Heide beperkt gebleven. Daar ging de brand tot een meter diepte de grond in, terwijl er bij de heidebrand in Oisterwijk slechts een paar centimeter van de oppervlakte zijn afgebrand.
De helikopters blusten tot vrijdagavond negen uur mee. Vijftien brandweerlieden waren tot elf uur bezig met het doven van de laatse rookpluimpjes. Zaterdagmorgen heeft de brandweer het gebied nog gecontroleerd. Medewerkers van Brabants Landschap waren zaterdag nog ter plaatsen.
Brandstichting
Volgens Theo Quekel van Brabants Landschap was de brand aangestoken. De politie meldt dat de oorzaak nog niet bekend is.
De brand woedde niet ver van het asielzoekerscentrum en een aantal campings. Overigens was er geen gevaar dat de brand even groot zou worden als die van eerder deze maand op de Strabrechtse Heide. De brand woedde in een beperkt gebied met turf. Er zou geen gevaar hebben bestaan dat het vuur zich daarbuiten uitbreidde.
Brandbare gagel
Het heidegebied ligt op het terrein van kasteellandgoed Nemelaer. Stichting Brabants Landschap, dat dit gebied beheert, maakte zich tijdens de brand zorgen over een zeldzaam gagelstruweel in het gebied. Hier komen zeldzame plantensoorten als beenbreek, duivelsnaaigaren, zonnedauw en klokjesgentiaan voor.
Normaal is het er vrij moerassig, maar door de aanhoudende droogte zijn de gagel en de berken daartussen erg brandbaar. Recente buien omschrijft Brabants Landschap als "een druppel op een gloeiende plaat". De organisatie vreest dat jonge konijnen en reeën en levendbarende hagedissen in de vlammenzee zijn omgekomen.
Een blushelikopter aan het werk. Foto: Annelieke Kelderman/Brabants Landschap.
Foto: Arjen Simons/Brabants Lanschap
Foto: Arjen Simons/Brabants Landschap
Foto: Rob van Kaathoven
Foto: Rob van Kaathoven
Foto: Joris Leermakers
Foto: Joris Leermakers
Bluswater wordt uit de Leemputten in Udenhout gehaald. Foto: Peter de Bruijn.
Foto: Annelieke Kelderman/Brabants Lanschap