Medewerker Belastingdienst opgepakt voor corruptie
Een tweede belastingambtenaar wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet. Zij is dinsdag eveneens aangehouden, maar inmiddels weer vrijgelaten.
Ook zijn er vier (horeca-)ondernemers uit Breda opgepakt die worden verdacht van omkoping van de belastingambtenaar. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie donderdag bevestigd. De ondernemers zouden meerdere panden in Breda hebben danwel verpachten. Een van hen zou horecapanden hebben in onder meer de gemeente Zundert.
Contact met buitenwereld
Alle vijf de arrestanten zitten in beperking. Dat betekent dat ze onder meer geen contact mogen hebben met de buitenwereld, behalve met hun advocaat. Volgens persofficier John Remmerswaal is dat nodig, omdat veel details eerst verder moeten worden onderzocht. Zo is nog niet duidelijk hoeveel belasting er is ontdoken, hoeveel steekpenningen zijn betaald en hoe lang alles heeft geduurd.
De belastingambtenaar en de vier horeca-ondernemers worden vrijdag voor de rechter-commissaris geleid. Dan wordt bepaald of ze vrij worden gelaten, of dat ze nog minstens tien dagen langer in de cel moeten blijven zitten.
Schorsing
Volgens de woordvoerster van het Openbaar Ministerie zijn er verschillende doorzoekingen geweest. Meer wil ze niet kwijt over de zaak. De rijksrecherche en de fiscale opsporingsdienst FIOD onderzoeken de zaak. De Belastingdienst laat weten dat beide medewerkers tijdens het onderzoek zijn geschorst. Als de verdenkingen blijken te kloppen, worden ze ontslagen.
Criminelen in de Bredase horeca
Breda loopt het risico een ruw uitgaansleven te krijgen als criminelen gaan domineren in de horeca. Dat zegt Peter Werther van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Volgens Werther is het voor jonge horecaondernemers te moeilijk startkapitaal te krijgen om een eigen zaak te beginnen. Daardoor is de weg vrij voor mensen die dat geld op een illegale manier wel bij elkaar krijgen. Koninklijke Horeca Nederland in Breda zou dan ook graag zien, dat politie en gemeenten vooraf beter onderzoek doen naar kopers van horecapanden. "De wet voor de horeca voorziet er in dat de politie met een onderzoek komt aangaande de integriteit. Daarnaast kun je doorgaan met de