Vraag & Antwoord Carnaval 2023

Carnaval in Brabant, dat volg je bij DE carnavalszender van Brabant: Roeptoetgat! Carnaval zit ons echt in het hart. Samen met de iedereen in de provincie die carnaval een warm hart toedraagt maken we dit jaar weer een fijnfisjenie! Want...het mooiste dat is carnaval. Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over carnaval 2023 in Roeptoetgat.

Omroep Brabant wordt Roeptoetgat

Wat is Roeptoetgat?

Een roeptoeter is een instrument waar de omroeper vroeger gebruik van maakte om het nieuws te verkondigen. Roeptoetgat is de officiële benaming van Omroep Brabant tijdens carnaval. Roeptoetgat is een plek die je kunt bezoeken om alles over carnaval in Brabant te volgen.

Al het nieuws over carnaval lees en zie je in Roeptoetgat via web en app. In Roeptoetgat luister je naar dweilradio. Je ziet er optochten en sfeerbeelden op TV. Kortom, alles over carnaval in Brabant beleef je in Roeptoetgat!

Waarom Roeptoetgat?

Met carnaval doen we ons allemaal even anders voor. Mensen veranderen van outfit, plaatsen veranderen van naam. Omroep Brabant bleef Omroep Brabant. Tot nu...

Omroep Brabant gaat mee in het verkleedgedruis en past zich aan. Omroep Brabant verkleedt zich als plek die je kunt bezoeken. Een plek die er toe doet tijdens Carnaval. Vanaf 2023 bezoek je met carnaval.... Roeptoetgat!

Is Roeptoetgat een eenmalige stunt?

Dat is het zeker niet. Wij nemen carnaval heel serieus en dit dus ook. Met de introductie van Roeptoetgat komen we nog dichter bij het gevoel van carnaval. Wij voelen ons ÉÉN een met iedereen die carnaval in Brabant een warm hart toedraagt. Dat kunnen we nu nog beter uitdragen.

Is het embleem van Roeptoetgat ook verkrijgbaar?

Jazeker, en wel vanaf 1 februari. Dan kun je in de webshop het enige echte embleem van Roeptoetgat bestellen. Ook kun je daar stickers van Roeptoetgat bemachtigen. Kijk vanaf 1 februari op: ikbeneenbrabander.nl

Wie zijn de inwoners van Roeptoetgat?

Het antwoord is: er zijn geen inwoners van Roeptoetgat. We nodigen iedereen uit in Roeptoetgat, een plek waar je carnaval kunt zien, volgen en beleven. In Roeptoetgat beleef je samen het gevoel van carnaval. Of je nu Krabbegatter, Ossekop of Strieperinneke bent. Wel zijn er titels die we vergeven, zoals ‘ De Ereburger’.

Roeptoetgat en Fijnfisjenie!

‘Fijnfisjenie!’ is de uitspraak/kreet van alle Brabanders tijdens het carnavalsseizoen. Daarmee is het ook dé officiële carnavalsgroet van Roeptoetgat.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste carnavalsnieuws?

Nieuwsbrief

Schrijf je binnen 1 minuut in voor de carnavalsnieuwsbrief. Hier lees je alles over uitzendingen, evenementen, winacties en veel meer. Meld je direct aan.

Algemeen

Ik wil weten wat er in Roeptoetgat rondom carnaval te doen is. Waar vind ik dat?

Vanaf februari vind je in onze app en op onze website een speciale themapagina met alles over carnaval in Roeptoetgat. Wil je nu al meer weten? Kijk dan op omroepbrabant.nl/carnaval.

Hoe kom ik aan zo’n te gek carnaval-thuis-feestpakket?

Vanaf februari is er weer een keimooi pakket helemaal gratis te downloaden. Er zijn vlaggetjes, raamposters, een masker en sjaaltjes die je kunt printen. Ook de allerlekkerste carnavalsrecepten van Betty, een achtergrond voor Zoom/Teams, Facebook-kaders, WhatsApp-stickers, filters en meer. Maak je carnaval extra feestelijk met het gratis carnavalspakket!

En ook dit jaar krijg je weer een extra luxe uitgave van het carnavalspakket bij een bestelling in onze webshop ikbeneenbrabander.nl. Deze is vanaf februari beschikbaar bij je bestelling. Hou dus ook de webshop in de gaten!

Zijn er Brabander-emblemen met het jaar 2023 te krijgen? En Fijnfisjenie-pins?

Jazeker, er zijn ook dit jaar weer Brabander-emblemen, Fijnfisjenie-pins en Fijnfisjenie-sjaaltjes in onze webshop te krijgen. De artikelen koop je via ikbeneenbrabander.nl. OP=OP!

3 Uurkes Vurraf

Gaat 3 Uurkes Vurraf in 2023 door?

Jazeker! Op vrijdag 17 februari wordt carnaval traditiegetrouw om 15.00 uur geopend door 3 Uurkes Vurraf. De uitzending is van 15.00 tot 18.00 uur zowel via TV als online te zien.

Roeptoetgat is te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en bij KPN op kanaal 507. Via roeptoetgat.nl, Facebook en de app is 3 Uurkes Vurraf ook te volgen.

Heb je 3 Uurkes Vurraf gemist? Geen nood, ’s avonds om 19.45 uur wordt het carnavalsspektakel in zijn geheel herhaald.

Welke artiesten komen optreden bij 3 Uurkes Vurraf?

3 Uurkes Vurraf is de traditionele aftrap van het carnaval. Dit jaar wordt de grootste editie van 3 Uurkes Vurraf. Met meer bezoekers, een indrukwekkend decor en de allerbeste carnavalsartiesten van dit moment. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onvergetelijk begin van carnaval in Brabant. Ook dit jaar is het festijn weer een kleurrijke optocht van carnavalshits. Wie er komt kunnen we nu nog niet zeggen, maar het wordt ongetwijfeld een groot feest!

Is er een minimum leeftijd om naar 3 Uurkes Vurraf te gaan?

Er is alleen toegang voor bezoekers van minimaal 18 jaar oud. Voor alle bezoekers is er een identificatieplicht.

Hoe kom ik aan tickets voor 3 Uurkes Vurraf op locatie?

Het inschrijven voor toegangskaarten sluit op 2 februari 2023. Uit alle aanmeldingen worden door loting de beschikbare kaartjes toegewezen. Ben je niet ingeloot voor kaartjes van 3 Uurkes Vurraf? Dan kun je tot 17 februari nog kaarten winnen bij diverse acties van Roeptoetgat. Hou daarvoor de radio, website/app, TV en social media goed in de gaten!

Moet ik mezelf legitimeren bij 3 Uurkes Vurraf?

Ja, is een strikte controle op de e-tickets, in combinatie met een geldig legitimatiebewijs. Dit doen we om handel van de e-tickets te voorkomen. We controleren ook op leeftijd, want er is een minimumleeftijd van 18 jaar. Onder geldig legitimatiebewijs verstaan we paspoort, ID-bewijs of rijbewijs. Een OV-chipkaart is geen geldig identiteitsbewijs.

Let op! Het is niet toegestaan om je te legitimeren met een (kopie) ID-bewijs van iemand anders.

Kan ik zonder entreebewijs naar 3 Uurkes Vurraf komen?

Nee, je krijgt alleen toegang met een e-ticket en een geldig legitimatiebewijs.

Kan ik Omroep Brabant vragen om een uitzondering te maken?

Omroep Brabant krijgt elk jaar vele verzoeken van mensen die graag naar 3 Uurkes Vurraf willen gaan, en ons vragen een uitzondering te maken. Juist omdat het voor ons onmogelijk is een selectie te maken uit al deze verzoeken, zonder iemand te kwetsen, is ons antwoord altijd negatief. Omroep Brabant hanteert een eerlijk systeem, waarbij iedereen evenveel kans maakt om onze gast te zijn.

Waarom wordt pas kort voor het evenement bekendgemaakt wie de tickets heeft gewonnen?

Deze tijd is nodig om het versturen van de e-tickets technisch te realiseren.

Waarom kan ik alleen maar online inschrijven?

Omdat het inschrijven voor de loting een volledig geautomatiseerd proces is, is het niet mogelijk om offline (via telefoon, brief etc.) in te schrijven.

Kan ik kaarten kopen die worden aangeboden via Marktplaats?

Nee, ga daar niet op in! E-tickets zijn exclusief verkrijgbaar via Omroep Brabant en 3 Uurkes Vurraf is een gratis evenement. Er worden noch door Omroep Brabant, noch door derden kaarten te koop aangeboden. Mochten er desondanks toch kaarten worden aangeboden via Marktplaats of derden, koop ze dan niet. De kaarten staan op naam en het is niet mogelijk de namen na de loting aan te passen. Omroep Brabant is niet verantwoordelijk voor de gevolgen naar aanleiding van de handel of namaak van e-tickets en behoud zich het recht om tickets ongeldig te verklaren.

Ik krijg een mail van een ander bedrijf dan Omroep Brabant, met de mededeling dat ik gewonnen heb. Klopt dit?

E-tickets worden door Ticketview gestuurd in opdracht van Omroep Brabant.

Jullie hebben de e-tickets verstuurd, maar ik heb geen mail ontvangen. Hoe kan dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Wacht even. We moeten heel veel mails sturen, dan ontstaat er soms een wachtrij op de server en kan het dus even duren.
  • Check je spamfilter. Soms komen dit soort e-mails in spamfilters terecht.
  • Misschien heb je niet gewonnen...

Ik heb al jaren geprobeerd om in te schrijven voor 3 Uurkes Vurraf en weer is het niet gelukt. Hoe kan dat?

Door het inschrijfsysteem krijgt iedereen een eerlijke kans om kaartjes te winnen. Je maakt de meeste kans door je maar één keer in te schrijven. Dubbele inschrijvingen worden ontdubbeld, inschrijven met meerdere e-mail adressen heeft dan ook geen zin.

Ik heb kaartjes gewonnen, maar door omstandigheden kan ik niet komen. Kunnen we de namen op de tickets veranderen?

Nee, om administratieve redenen en om handel in kaarten tegen te gaan is het niet toegestaan om achteraf namen aan te passen. Dan blijven jouw kaarten dus ongebruikt, maar hier houden we rekening mee.

3 Uurkes Vurraf begint om 15:00 uur, maar op het ticket staat dat de deuren tussen 13:00 en 14:00 uur open zijn. Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

3 Uurkes Vurraf is een televisieprogramma dat LIVE uitgezonden wordt. Het is dus belangrijk dat iedereen op tijd binnen is, vandaar dat we bezoekers vragen om tussen 13:00 en 14:00 uur binnen te komen.

Ik heb twee kaartjes gewonnen voor 3 Uurkes Vurraf! Daar ben ik natuurlijk KEIblij mee, maar op beide e-tickets staat dezelfde naam. Komen wij wel binnen?

Als je kaartjes hebt gewonnen, bijvoorbeeld met de loting, dan heb je toegang voor twee personen gewonnen. Voor jezelf en voor jouw gast. Je krijgt dan twee e-tickets, die beiden op jouw naam staan. Neem ze allebei mee, want de code die we scannen is per ticket uniek. Het is ook belangrijk dat jullie allebei je ID-bewijs meenemen. Als een van de twee niet overeenkomt met de naam op de tickets, dan wordt de toegang geweigerd.

Indien je één e-ticket hebt ontvangen, dan heb je toegang voor één persoon. Dit ticket staat op naam en deze naam moet overeenkomen met het ID-bewijs dat je bij de ingang laat zien.

Is er een garderobe?

We wijzen je erop dat er in de tent géén garderobe en kluisjes aanwezig zijn. Mocht je van een kluisje gebruik willen maken, dan verwijzen wij je naar de kluisjes op het Catharinaplein in Eindhoven. De gebruiksvoorwaarden en prijzen vind je ter plekke.

Kan ik met Pin betalen?

Consumpties in de tent reken je af met muntjes. Deze koop je in de tent bij de kassa. Betalen kan met Pin of cash geld. Een muntje kost €3.50.

Ik heb nog een vraag over 3 Uurkes Vurraf, waar kan ik terecht?

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog vragen? Mail dan naar [email protected]. Wij beantwoorden je vraag zo snel als mogelijk.

Kies je Kraker

Is er dit jaar een Kies je Kraker-verkiezing?

Dit jaar is er weer een Kies je Kraker-verkiezing. Op alle Roeptoetgat-kanalen kun je de verkiezing volgen, vooral op radio wordt veelvuldig aandacht gegeven aan alle carnavalskrakers.

Hoe kun je meedoen aan de Kies je Kraker-verkiezing?

Meedoen kan door jouw liedje op te sturen naar [email protected] (het liefst via WeTransfer en in .WAV-formaat). Stuur meteen wat extra informatie mee: wie ben je of zijn jullie, waar komt het liedje vandaan, enzovoorts. Insturen kan tot en met 7 februari 23.59 uur.

Fijnfisjenie Café

Komt er een Fijnfisjenie Café?

Jazeker! In de gezelligste kroeg van Roeptoetgat wordt vier dagen feest gevierd, met de presentatoren Christel de Laat en Jordy Graat. Dat doen zij samen met cafébezoekers, artiesten en onze verslaggevers die met het Brabants Buske de hele provincie doorkruisen.

Carnavalsvierders uit de hele provincie kunnen hun carnavalsberichten, foto’s en video’s delen tijdens de uitzending.

Elke dag zijn er 2 LIVE uitzendingen, waarvan later op de avond de hoogtepunten worden uitgezonden.

De inschrijving om als gast aanwezig te zijn is gesloten. Op 2 februari 2023 ontvangen de gasten een bericht.

Is er een minimum leeftijd om naar het Fijnfisjenie Café te gaan?

Er is alleen toegang voor ingelote bezoekers van minimaal 12 jaar oud. Voor alle bezoekers geldt er een identificatieplicht.

Contact

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog vragen? Mail dan naar [email protected]. Wij beantwoorden je vraag zo snel als mogelijk.

Laatste update: 14 februari 2023, 14:37 uur