Arianne de Jong

Arianne de Jong

Redacteur

Bij Omroep Brabant werkzaam als redacteur/samensteller bij Brabant Nieuws op TV

Voor Omroep Brabant Brabants Dagblad en lokale omroep

Waarom Omroep Brabant? Omdat het mijn omroep is!

Eerste herinnering aan Omroep Brabant 16 oktober 1997, toen ik voor het eerst bij de omroep binnenstapte om vervolgens nooit meer weg te gaan.

Het gevoel van hier Brabant is super! Worstenbroodjes, carnaval, Omroep Brabant!

In mijn vrije tijd Werken op mijn boerderie, basketball en theater

Artikelen van Arianne de Jong

Tweede wereldoorlog was in Gilze en Rijen altijd aanwezig, Nel zat 's nachts vaak in schuilkelder

Tijdens de oorlog was het relatief rustig in Brabant. Uiteraard was er de constante dreiging van de Duitsers, hoorde je vliegtuigen overkomen en pleegden het verzet aanslagen. Maar het front was ver weg en dat was iets waar je af en toe wat over hoorde. Maar als je rond de door de Duitsers bezette vliegbasis Gilze-Rijen woonde, was het heel anders. “We sliepen eigenlijk nooit op bed. We gingen wel naar bed, maar dan begonnen de sirenes weer te loeien en vluchtten we weer de schuilkelder in, achter het huis.”

NSB-leider Mussert nog steeds schandvlek van Werkendam

Het werpt geen grote smet op Werkendam, maar toch praten ze niet graag over Anton Mussert, de leider van de NSB. Hij werd in 1894 geboren in de Hoogstraat 105 in het protestantse Werkendam. Hannie Visser-Kieboom deed onderzoek naar het verleden van Werkendam: “Ja, het is iets waar we liever niet aan herinnerd worden. Maar Werkendam is ook het dorp waar vier mensen de Militaire Willem-Orde hebben gekregen. Dat poetst de schandvlek wel een beetje weg.”

Anton Mussert werd geboren in Werkendam

Zou je iemand verraden? Kinderen worden geconfronteerd met dilemma's uit Tweede Wereldoorlog

Operatie Market Garden was het moment waarop de bevrijding van Nederland werd ingezet. Er werd gevochten vanaf de grens bij Valkenswaard. Ook in Eerde bij Schijndel gebeurde er nogal wat. Vliegtuigen met parachutisten, gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Iedere plaats heeft zijn eigen verhalen en herinneringen. Om de kinderen in Eerde en omgeving te leren over die tijd is er een speciale educatiedag over de Tweede Wereldoorlog. En dat gebeurt niet vanachter de lesbanken, maar buiten maar op de plekken waar het echt te doen was.

Kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal van Bertje van Roosmalen.