Video

Zou je iemand verraden? Kinderen worden geconfronteerd met dilemma's uit Tweede Wereldoorlog

12 september 2018 om 11:15
nl
Operatie Market Garden was het moment waarop de bevrijding van Nederland werd ingezet. Er werd gevochten vanaf de grens bij Valkenswaard. Ook in Eerde bij Schijndel gebeurde er nogal wat. Vliegtuigen met parachutisten, gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Iedere plaats heeft zijn eigen verhalen en herinneringen. Om de kinderen in Eerde en omgeving te leren over die tijd is er een speciale educatiedag over de Tweede Wereldoorlog. En dat gebeurt niet vanachter de lesbanken, maar buiten maar op de plekken waar het echt te doen was.
Profielfoto van Arianne de Jong
Geschreven door

Elize Janssen is een van de organisatoren. “Wij vinden het belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden. Wij geven de kinderen dan ook de opdracht mee om deze verhalen te vertellen tegen anderen. En die opdracht nemen ze heel serieus.” 

De tekst gaat verder onder de video.

 

Groep 7 en 8 van de Petrus en Paulus basisschool trokken zo vorige week door de bossen bij Eerde. Ze werden tegengehouden door Bertje van Roosmalen, gespeeld door de opa van een van de kinderen uit de groep. Van Roosmalen was een verzetsstrijder uit Eerde, die gezocht werd door NSB'er Piet van Bussel. “ Ze noemen hem ook wel De Kin. Als je hem ziet, zeg dan niet dat je mij gezien hebt. Hij doet net alsof hij een vriend van me is, maar dat is hij niet.” 

Keuzes
Even later komen de kinderen ‘De Kin’ zelf tegen en worden ze direct geconfronteerd met het maken van keuzes en wat de juiste keuze dan is. Moeilijk, zeker als je nog zo jong bent. 

Toch hebben de leerlingen er wel een mening over. Sophieke Ploegmakers: “Ja, ik zou niemand verraden. Maar als er een geweer op mijn hoofd wordt gezet, wordt het moeilijk. Ik wil natuurlijk niemand verraden, maar dat is dan best moeilijk in die situatie, denk ik.”

Tv-uitzending
Woensdagavond herdenkt Brabant haar gesneuvelden tijdens de provinciale herdenking in Waalre. Omroep Brabant zendt deze herdenking LIVE uit van halfzeven tot halfnegen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.