VIDEO

Omstreden oorlogsmonument Geffen zaterdagmiddag zonder problemen onthuld

19 oktober 2012 om 19:12
nl
In Geffen is zaterdagmiddag het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog onthuld. Er was veel ophef rond het monument, omdat er in eerste instantie ook namen van Duitse militairen op zouden komen. Uiteindelijk verliep de onthulling zonder problemen. Er waren 150 mensen aanwezig.
Geschreven door

Na protest van Federatief Joods Nederland (FJN) en het Centraal Joods Overleg (CJO) besloot de gemeente Maasdonk om helemaal geen namen op het monument te zetten. Ook de familie van een omgekomen Joods gezin uit Geffen maakte bezwaar.
In plaats ven een gedenksteen met namen is er daarom een gemaakt met de algemene tekst 'Verzoening ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld'.
BeveiligingDe gemeente Maasdonk heeft beveiliging ingehuurd om het monument zaterdagavond en -nacht te bewaken. Kunstenares Inez Hegeman zei bij de onthulling: "De oproep tot verzoening leidde juist tot grotere afstand tussen groepen mensen. De huidige tijd is helaas blijkbaar nog niet rijp voor een dergelijk monument."
Een kerkdienst ging vooraf aan de onthulling van het monument. Het gilde Sint Joris trok na de dienst om drie uur richting het nieuwe monument om  kransen te leggen. Eén van de aanwezigen was Ted Perkins. Zijn broer was bestuurder van een tank en kwam om in Geffen. "Het is voor mij helemaal geen probleem als de naam van mijn broer naast de naam van een Duitse soldaat zou staan. Ze wisten toen geen van allen beter dan dat zij vochten voor hun land."
OphefOorspronkelijk waren er drie gedenkstenen met namen gepland. Maasdonk wilde met het monument de 47 mensen herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Het ging dan om om Joodse inwoners die vermoord werden in de concentratiekampen en andere inwoners die omkwamen bij oorlogshandelingen. Maar ook geallieerde militairen die sneuvelden en 16 Duitse militairen. De combinatie van namen van slachtoffers en daders op hetzelfde monument viel in slechte aarde bij Joodse organisaties.
'Hoe gaan we om met het oorlogsverleden?'Volgens burgemeester van Maasdonk, Roel Augusteijn, is het goed dat er een discussie is ontstaan. "Voor Geffen was het een teleurstelling dat het niet kon zoals wij wilden. Het heeft wel een landelijke discussie opgeleverd, en dat is goed. Hoe gaan we om met het oorlogsverleden? Het is goed om daar over na te denken."
Erepenning uitgereiktNa de onthulling van het monument kreeg Ruud Verhagen een erepenning voor cultuur van de gemeente Maasdonk. Verhagen was betrokken bij de realisatie van het monument. Ook schreef hij het boek 'Geffen in oorlogsjaren'. Hij kreeg de penning uit handen van wethouder Rini van de Ven van Maasdonk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.