Video

‘Wietcrimineel’ mag 116 garageboxen bouwen in Den Bosch

9 december 2014 om 16:45
nl
Een 46-jarige man uit Den Bosch, die volgens de gemeente Gilze en Rijen betrokken is bij meerdere professionele wietkwekerijen, heeft in Den Bosch een vergunning gekregen om 116 garageboxen te bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Eigenaren van garageboxen in hetzelfde project zijn geschokt en vinden dat de gemeente Den Bosch hen in de kou laat staan.
Geschreven door

LEES OOK: Hoe geld uit de onderwereld vermengd raakt met de bovenwereld
De 46-jarige Bosschenaar Patrick B. was een van de huurders van sekshuis Badda Bing in Hulten in de gemeente Gilze en Rijen toen daar in 2013 een professionele hennepkwekerij werd opgerold. Later werd hij ook opgepakt bij de ontmanteling van een hennepkwekerij aan de Pastoor Gillisstraat in Rijen.
De gemeente Gilze en Rijen besloot eerder dit jaar het pand van Badda Bing te kopen en betaalde 1,2 miljoen euro om van de overlast af te zijn. In een vertrouwelijke memo van de gemeente staat dat Patrick B. contacten heeft met criminelen die betrokken zijn bij drugshandel, vuurwapenbezit, afpersing en zelfs moord. Daarnaast valt te lezen dat Patrick B, naast de eerder genoemde gevallen, nog bij verschillende andere wietkwekerijen betrokken is.
Vergunning van de gemeenteSamen met de voormalig eigenaar van Badda Bing is Patrick B. nu aan het investeren in het garageboxen-project De Boxx in Den Bosch. Zij bezitten al 24 van de bestaande zestig garageboxen. In september kregen zij een vergunning van de gemeente om er nog 116 boxen bij te bouwen.
De bezitters van de andere garages van het project De Boxx, onder wie Henk Alders, hebben bezwaar gemaakt tegen deze vergunning, maar hebben tot dusver geen gehoor gekregen bij de gemeente Den Bosch. De overige eigenaren vertrouwen de nieuwe investeerders niet en hebben het vermoeden dat ze met criminelen te maken hebben.
Vrij spelOp navraag van Omroep Brabant laat de gemeente Den Bosch inderdaad weten geen onderzoek te doen naar de mensen achter de vergunningsaanvraag. Dezelfde personen waar de gemeente Gilze en Rijen dus graag van af wilde, lijken in Den Bosch vrij spel te hebben.
Volgens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen is de handelswijze van Patrick B. een typisch voorbeeld van witwassen. Om dit tegen te gaan, zouden Brabantse gemeenten beter moeten samenwerken. Daarnaast zou het volgens Nieuwenhuizen goed zijn als justitie meer inzicht krijgt in de geldstromen van criminelen. Kapitaal waarvan onduidelijk is waar het vandaan komt zou weer ingenomen moeten worden.
Patrick B. staat 21 januari volgend jaar voor de rechter op verdenking van witwassen en lid zijn van een criminele organisatie. Daarnaast wordt B. in een andere rechtszaak vervolgd voor zijn betrokkenheid bij een wietkwekerij.
Reactie Patrick B."Dit is flauwekul. Allerlei losstaande zaken worden gecombineerd en voor mijn gevoel is het doel om sensatie te maken", zegt Patrick B. over het verhaal.
B. zegt dat hij en zijn vrouw feitelijk nooit huurder zijn geweest van Badda Bing, maar dat zij potentiële huurders waren, in afwachting van een vergunning. “Het huurcontract zou pas ingaan als er een vergunning was en die is nooit afgegeven door de gemeente. Wij hebben onze aanvraag zelf teruggetrokken.”
Daarnaast ontkent hij dat hij tijdens de periode van sluiting in de buurt van Badda Bing is geweest, in tegenstelling tot wat Gilze en Rijen stelt in de memo. “Toen ik huurder zou worden ben ik natuurlijk weleens bij het gebouw geweest, zelfs met de gemeente erbij. Maar nooit toen het dicht was. Dat kon ook niet, want het was hermetisch afgesloten.”
'Geen basis'Dat Gilze en Rijen in de memo zegt dat hij zware, bekende criminelen ontmoette bij Badda Bing klopt ook niet, vindt hij. “Noem maar eens een crimineel. Er is geen basis om dat te zeggen.”
Ook het feit dat hij op 21 januari moet voorkomen, staat los van De Boxx of Badda Bing. “Ik vind dat je de zaken heel anders voorstelt dan ze zijn”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “Je bent bijvoorbeeld al heel snel lid van een criminele organisatie volgens het OM, terwijl dat niet zo is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.