Video

'Welke landen speelden tegen elkaar in WO I?', vraag in digitaal lesboek Blink Uitgevers Den Bosch

8 februari 2015 om 16:40
nl
Een ietwat aparte manier om op de basisschool kinderen les te geven over de Eerste Wereldoorlog. Blink Uitgevers uit Den Bosch probeert in het digitale geschiedenislesboek Eigentijds op een andere manier de oorlog uit te leggen. Maar of de methode daarin slaagt op deze manier?
Geschreven door

Zo is een van de vragen in het boek welke landen tegen elkaar speelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een andere vraag is welke gadgets er werden gebruikt tijdens die oorlog. Op twitter wordt verontwaardigd gereageerd op de nieuwe lesmethode van de Bossche uitgeverij.[Twitter:body:https://twitter.com/stadsdichterEHV/status/564061805535068160]
'Slaat elke plank mis'Merel Morre twittert het onbegrijpelijk te vinden dat er op deze manier les wordt gegeven over de oorlog. ''Het slaat elke plank mis. Hebben jullie een tekstschrijver nodig?'', twittert de Eindhovense stadsdichter.
Morre zag de tekst in het werkboek van haar dochter, die in groep 7 zit. “Ze vond het zelf helemaal niet raar.”
'Oorlog is een spel?'“Ik vind het best een goede insteek als je kinderen op deze manier wil laten ervaren wat er gebeurt als je partij kiest. Maar nu lijkt het meer op een spelletje, dan dat er een pedagogische onderlaag in zit.”
Op het sociale medium reageren meerdere mensen verontwaardigd. ''Dit is belachelijk. Is dit de boodschap die we mee willen geven aan een volgende generatie? Oorlog is spel?'', zegt een leerkracht Edwin op Twitter.
Uitgeverij van geen kwaad bewustBlink Uitgevers laat weten achter deze lesmethode te staan. ''Deze methode is op heel veel scholen getest. Ook zijn er experts bij betrokken'', vertelt een woordvoerder.
De methode wordt volgens het bedrijf met veel succes al op 150 scholen toegepast. ''We betreuren dat er verwarring is ontstaan over de woordkeuze in deze les. Het doel van de lessenserie is juist dat de kinderen ervaren en ontdekken hoe gruwelijk de Eerste Wereldoorlog is.''
Tekst wordt aangepastToch gaat het bedrijf overstag. Door alle kritische reacties op Twitter dit weekend gaat Blink Uitgevers het geschiedenisboek Eigentijds aanpassen. ''Omdat we begrijpen dat de woordkeuze buiten de context van de gehele lessenserie tot verwarring kan leiden hebben we besloten om de tekst aan te passen.''
Deze week gaat de uitgeverij de digitale lesmethode aanpassen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.