Leerling over Jeroen Bosch: ’Het lijkt wel alsof hij high was toen hij dit schilderde’

15 februari 2016 om 15:13 • Aangepast 21 november 2020 om 12:42
nl
Dat kunst niet per se cool is, dat zal zowat elke tiener beamen. Toch moet je vanuit school een beetje kunsthistorisch opgevoed worden. Zeker als je in Den Bosch woont en je op het Jeroen Bosch College zit. De leerlingen van deze school waren maandagochtend de eerste die de Jeroen Boschtentoonstelling in het Noordbrabants Museum te zien kregen.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

In totaal worden er 15.000 leerlingen ‘kunsthistorisch opgevoed’. Anne-Marie Brogtrop is één van de gidsen. Uiteraard slaat zij de hooiwagen niet over. “Ga er maar met jullie neus bovenop staan jongens. Dit is heel uniek.”

Wachten op privacy instellingen...

Zo uniek dat alle kaarten het eerste weekend waren uitverkocht. In totaal rinkelde de kassa 7000 keer. Dat betekent 3500 bezoekers per dag.
Bijzondere wezentjesAnne-Marie begrijpt dat wel, want vol passie vertelt zij over de werken van Bosch. Naast de Middeleeuwse tijdgeest en het Christelijke geloof, komen de symbolen en bijzondere wezentjes in de werken voorbij.
Daar moeten sommige leerlingen een beetje aan wennen. “Raar, ik snap ook niet altijd wat hij ermee bedoelt”, zegt een leerling. “Het lijkt wel of hij high was toen hij dit schilderde”, zegt een ander.
'Interessant en speciaal'Toch worden de schilderijen van Bosch zeer gewaardeerd. “Kunst is niet cool, maar dit is toch wel erg interessant en speciaal”, laat een leerling weten. Voor een ander zelfs reden voor nog een bezoek. “Ik zou er graag met mijn vader terug willen komen, want tijdens de rondleiding hebben we helaas nog niet alles kunnen zien.”
Kunst niet cool? Als het schilderij gemaakt lijkt door een kunstenaar aan de verdovende middelen, kan het wel de goedkeuring wegdragen. Dat maken de werken van Bosch 'visioenen van een genie'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.